TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi
Ana Sayfa Siteme Ekle
Eğitim Filmleri
Haberler
İletişim
09-01-2017 tarihinde, 17:13 saatinde eklendi
Vatandaşların yeni gözdesi
Vatandaşların yeni gözdesi
Vatandaşlar, fiyatıyla adeta ''cep yakan'' ıhlamura alternatif olarak sağlığa faydasıyla bilinen ebegümecigillerden hatmi çiçeğine yöneldi.

Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte ıhlamur fiyatlarında oluşan artış, vatandaşları alternatif bitkisel içecekler aramaya yöneltti.

Kışın kronikleşen hastalıklardan kurtulmak için tıbbi tedavinin yanı sıra bitkisel çözümlere de başvuran vatandaşların, aktarlarda satılan hatmi çiçeğine olan talebi yüzde 50 arttı.

Genellikle kuru öksürük ve boğaz yanması şikâyeti olan kişilerin tükettiği hatmi çiçeğinden yapılan "hatmi çayı", soğuk havaların vazgeçilmez sıcak içeceği arasında yer alıyor.

Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, son günlerde ıhlamurun kilogram fiyatının 200 liraya kadar çıkması nedeniyle vatandaşların benzer tıbbi etkiye sahip bitkisel çaylara yöneldiğini söyledi.

Ihlamurun kilogram fiyatının adeta "cep yakar" dereceye çıkmasıyla vatandaşların alternatif bitkisel içecekler aramaya yöneldiğini belirten Ercan, "Hatmi çiçeğine olan talep son yıllarda artış gösterdi. Özellikle kış aylarında kuru öksürük ve boğaz yanması şikâyetiyle gelen vatandaşlar, ıhlamurun fiyatı yüksek olduğu için onun yerine hatmi çiçeğini tercih ediyor. Hatmi çiçeği ıhlamurun alternatifi haline geldi." diye konuştu.

Hatmi çiçeğinin 50 ile 80 lira arasında uygun bir kilogram fiyatının olduğunu aktaran Ayhan Ercan, bitkinin hastalık öncesinde koruyucu olarak kullanılmaktan ziyade yakalanan hastalıktan kurtulmak için tercih edilen aromatik bir tür olduğuna dikkati çekti.

Hatmi çayının yapılışı

Hatmi çiçeği çayının hazırlanışıyla ilgili bilgiler veren Ercan, "Hatmi çiçeği çayını hazırlamak için kaynatılmış bir fincan suyun içerisine 3-4 adet hatmi çiçeği atılır. Karıştırıldıktan sonra fincanın ağzı kapatılarak, hatmi çiçeğinin bu şekilde 2 ya da 3 dakika demlenmesi beklenir ve çay demini aldıktan sonra içilmeye hazır hale gelir." dedi.

Ayhan Ercan, hatmi çiçeği çayının süt ile de yapılabildiğini, anne babaların çocuklara içermek için genellikle bu yolu tercih ettiğini kaydetti.

Tekirdağ'da aktarlık yapan Hasan Bedel de ıhlamur fiyatlarındaki artıştan dolayı hatmi çiçeğine olan talebin yüzde 50 oranında arttığını ifade etti.

Hatmi çiçeğinin karışık aromatik bitkilerden oluşan kış çayının içerisinde de yer aldığının altını çizen Bedel, "Geçen yıllara oranla hatmi çiçeğine olan talep oldukça fazla. Hatmi çayının en önemli özelliği, kışın geçmeyen kronikleşen öksürüklerde kullanılabiliyor olması. Hatmi çiçeği, ıhlamur, ada çayı gibi ürünlerin yerini aldı diyebiliriz. Kış çayının içinde de kullanılan bir bitki türüdür. Gelen müşterilerimiz hatmi çiçeğini tek başına almanın yanı sıra kış çayı içerisinde de kullanabiliyor." şeklinde konuştu.

Paylaşım
Yazdır Yorumlar 0 Yorum
Diğer İlgili Başlıklar
Tarımsal ürün ihracatı yükseldi 20-01-2017 tarihinde eklendi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden çiftçilere ders 20-01-2017 tarihinde eklendi
Bir genç çiftçi başarısı da Aksaray'dan 20-01-2017 tarihinde eklendi
Tarımsal kalkınmada büyük adım 19-01-2017 tarihinde eklendi
Buğdayda sigorta konuşuldu 19-01-2017 tarihinde eklendi
Çukurova'da pamuk üretimi yeniden canlanacak 19-01-2017 tarihinde eklendi
Çiftçiye '' İlçe Bazlı Verim Sigortası'' 19-01-2017 tarihinde eklendi
Türk akademisyenden fenolsüz gübre 18-01-2017 tarihinde eklendi
İzmir'de gıda denetimi 18-01-2017 tarihinde eklendi
''Tarım Öğretimi'nin 171. Yılı'' 17-01-2017 tarihinde eklendi
Tedavileri yapılan karacalar doğada 17-01-2017 tarihinde eklendi
Kış aylarının ekmek kapısı: turp 16-01-2017 tarihinde eklendi
Zeytin Antalyalı çiftçinin yüzünü güldürüyor 16-01-2017 tarihinde eklendi
Bu koleksiyon palmiyelerden 16-01-2017 tarihinde eklendi
Palamut bolluğu 13-01-2017 tarihinde eklendi
Sarıçamlardan ''tohum'' alacaklar 13-01-2017 tarihinde eklendi
Elazığ'da pestil imalatı elemanı kursu 13-01-2017 tarihinde eklendi
Türk domatesi THY ile havalanacak 12-01-2017 tarihinde eklendi
''Pestilin Marka Değeri'' toplantısı 12-01-2017 tarihinde eklendi
''Süt Kuzusu Projesi'' 12-01-2017 tarihinde eklendi
Bilgi, görüş ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Tarım Özel
Mobil Güneş Pili
Çölleşmeye karşı eylem planı
Haftada 4 kez bakliyat tüketin
Kamu Spotları
Bakliyat Kamu Spotu
FAO Gıda Günü Kamu Spotu
Toprak Ana Kamu Spotu
Takviye Edici Gıdalar Kamu Spotu
Süt Kamu Spotu
Su Ürünleri Kamu Spotu
Dünya Gıda Günü Kamu Spotu
Sağlıklı Mangal Kullanımı Kamu Spotu
Sağlıklı Bayramlar Kamu Spotu
Piliç Eti Kamu Spotu
Okul Sütü Kamu Spotu
Okul Kantini Gıda Yonetmeliği Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Seçimi Kamu Spotu
Kurbanlık Hayvan Refahı Kamu Spotu
Kurban Kesimi ve Sonrası Kamu Spotu
Kurban Etinin Saklanması Kamu Spotu
Kurban Kamu Spotu
Güvenilir Gıda Kamu Spotu
Gıda İntoleransı Kamu Spotu
Brucella - Üretici Kamu Spotu
En Çok
Okunanlar İzlenenler
Tarım TV ® 2010 - 2015