7 çeşit patates üretildi

20 September Thursday, 2018
Patateste dışa bağımlılığı azaltmak için başlatılan çalışmalarla Sivas’ta 7 çeşit patates üretildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü TİGEM’in de desteklediği çalımalar kapsamında üretilen tohumlar 2020’de satışa sunulacak.
7 çeşit patates üretildi Tarım ve Orman Bakanlığı tarımda dışa bağımlılığı azaltmak için sürdürdüğü çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Bu çalışmalar kapsamında, Sivas’ta, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü TİGEM ile Doğa Tohumculuk iş birliğinde Ulaş Tarım İşletmesinde 7 çeşit yerli tohumluk patates yetiştirildi. 900 dekarlık tarlada rekolte ise 2 bin 250 ton oldu.

“Çalışmalarımız uzun soluklu”

Doğa Tohumculuk Ar-Ge Müdürü Mete Kaan Bülbül, “"Doruk", "Kutup", "Zirve", "Bahar", "Kaya", "Volkan" ve "İlkmor" türlerini geliştirdik. Bu çeşitlerin tescil başvurusu yapıldı, üretim alındı. Ancak Çeşidi geliştirmek yetmiyor, ticarileştirmek de gerekiyor. Tohumluk üretimi büyük önem arz etmekte ve tohumluk üretimi ıslah kadar da zorlu bir süreç.” dedi.

Bülbül Sivas’ın çalışmalar için uygun arazi şartlarına uygun olduğunu belirtti. Bülbül “2019 yılı sonunda muhtemelen 7 çeşidimiz tescil alacak. Tabii bu sürede biz üretim izinlerini de aldık, 2020'ye kadar tohumluk çoğaltımını yapıp, 2020'de satışa sunacağız." ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
 
patates Sivas yerli tohumluk