Armut bahçelerine muhafız böcekler

20 May Monday, 2024
Bursa' da armut üretimi alanlarını faydalı böcekler koruyacak. Faydalı böcek salımı ile bilinçsiz ve yoğun olarak uygulanan kimyasal mücadelenin azaltılması hedefleniyor. Ayrıca biyolojik mücadele ile çevreci ve karlı üretim modeli de oluşturulacak.
Armut bahçelerine muhafız böcekler
Haber: Bursa İl Enformasyon
 
Bursa' da armut üretim alanlarında üreticilerin sürdürülebilir, çevreci ve karlı bir üretim modeline kavuşması amacıyla faydalı böcek salımı yapıldı.

Gürsu ilçesindeki dağıtımı yapılan böcekler elma iç kurdu, armut psillidi ve yaprak bitleri zararlılarına karşı mücadele verecek.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar ''Hocalarımız bu doğal düşmanları tespit edip, çoğaltarak tekrar doğaya salıp hem doğal dengeyi sağlıyorlar hem de kimyasal ilaçlamayı azaltıyorlar. Bu sayede doğal düşmanlarla biyolojik yollarla mücadele ederek, ilaçlama sayımızı azaltacağız. İnşallah daha doğal, insanlarımız için daha sağlıklı ürünler üreteceğiz. Daha önce çalıştığımız illerde de buna benzer çalışmalar yapmış ve başarılı olmuştuk. Bu çalışmada da başarılı olacağımızı düşünüyorum. Bu noktada çiftçilerimizden biraz sabır bekliyoruz. Böcekleri saldıktan sonra hemen sonuç alma noktasında 2 yıl içerisinde inşallah ilaçlama sayılarını yarıya düşürmek bizim için çok büyük bir başarı. Hem kimyasal yöntemlerle mücadele yapmamış olacağız hem de çiftçimizi kimyasala harcadığı masraftan kurtarmış olacağız, bu noktada ciddi anlamda ekonomik katkı da sağlamış olacak. Bu çalışmalar için özellikle Üniversitedeki hocalarımıza teşekkür ediyorum. Bursa ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.'' dedi.

Salım öncesi faydalı böcekler hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şahin Tatlı, “Amacımız tarım ilacının kullanımını azaltmak. Bu kapsamda da ülkemizin doğal zenginliği olan böcekleri kullanmak istiyoruz. Bu bölgede de ana zararlı armut psillası daha sonra iç kurdu ve yaprak biti kırmızı örümcek gibi zararlılar var. Ana hastalık ise ateş yanıklığı. Yapılan araştırmalara göre yıllık çok sayıda ilaçlama yapılıyor. Bu sayıyı yarıya indirmek istiyoruz. Şu anda amacımız bir buçuk sene içerisinde ilaçlama sayısını yarıya indirmek. Zaten ülkemizde yeşil mutabakat kapsamında Paris İklim Sözleşmesi ile beraber 2030 yılına kadar kullanılacak tarım ilaçları yarıya inecek, 2050 yılında ise kullanılmayacak. Çözümümüz ise bizim kendi doğal böceklerimizi kullanmak. Bozulan ekosistemimizi yeniden tesis etmek. ''diye konuştu.
tarım orman böcek mücadele bursa