Bilecikli kadınlar rezene üretiyor

18 September Friday, 2020
Kadın çiftçiler Bilecik’te hayata geçirilen proje ile rezene üreticisi oldu.
Bilecikli kadınlar rezene üretiyor Tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler tarafından öğrenilmesi, uygulanması ve yaygınlaştırılmasının sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca 2015 yılından itibaren "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" programı yürütülüyor. Bu program kapsamında Bilecik merkeze bağlı Alpagut köyünde bulunan 1 dekarlık demonstrasyon alanında "Hasat Günü" yapıldı.

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, "Bilecikli Kadınlar Rezene Üretiyor" projesi kapsamında Alpagut köyünde bulunan 1 dekarlık demonstrasyon alanında yapılan "Hasat Günü"ne katıldı.   Etkinlikte kadın çiftçilerle beraber rezene hasadı yapan İl Müdürü Yoldaş, "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor programı kapsamında il müdürlükleri ve Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri işbirliği ile hazırlanan projeler Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'na gönderiliyor ve kabul edilen projeler bakanlığımızca destekleniyor. Bu kapsamda Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan 'Bilecikli Kadınlar Rezene Üretiyor' projesi 2020 yılı yatırım programına alınmış olup Bilecik’te uygulanmaya başlandı. Bu projeyle merkez ilçeye bağlı Deresakarı, Çukurören ve Alpagut Köylerinde kadın çiftçilerin alternatif bir ürün olan rezene bitkisiyle tanışmaları sağlanarak küçük alanları değerlendirmek hedeflendi.  Ayrıca Alpagut köyünde kadın çiftçilere yönelik eğitim gerçekleştirildi. Büyük ilgi toplayan eğitim, farklı köylerden 26 kadın çiftçi ve teknik personeller katılım sağladı. Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden gelen hocaların rezene yetiştiriciliği ile ilgili gerçekleştirdikleri sunum sonrası kadın çiftçilerin soruları yanıtlandı. Ayrıca Alpagut köyünde bulunan 1 dekarlık demonstrasyon alanında bitkiyi yakından görme fırsatı bulan kadın çiftçiler eğitimde aldıkları teorik bilgiyi uygulamalı olarak pekiştirdiler" dedi.

Kadın çiftçilere verdikleri eğitimlerin teknik gezilerle de desteklendiğini vurgulayan Yoldaş, "Proje kapsamında kadın çiftçilerin rezene üretimini yakından görmeleri, ufuklarının açılması ve farkındalık oluşturmak amacıyla, rezene üretiminin yoğun olarak yapıldığı Burdur Tefenni İlçesine teknik gezi gerçekleştirildi. Kadın çiftçiler ve Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli eşliğinde rezene ve anason tarlalarını gezerek gerekli bilgileri edindiler. Ayrıca kadın çiftçiler bölgede yetiştiriciliği yapılan lavanta ve diğer tıbbi bitkilerin yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi oldular. Bu projenin aşamalarının sonucunda bugün meyvesini aldığımız Hasat Gününde bir araya geldik. İl müdürlüğü olarak her zaman ilimiz tarımına katkı sağlayacak, yeniliklere açık, kadın çiftçilerimizin ailelerine ve milli ekonomiye katkı sağlamları adına yapılan her türlü projenin destekçisi olduğumuzu belirtmek isterim." İfadelerini kullandı.
rezene bilecik çiftçi hasat alpagut bilecik