Bir ömür ekmeğini topraktan çıkaran eller…

11 July Wednesday, 2018
Çiftçilik yapmaya talihsiz bir iflasla başladı ama “iyi ki iflas etmiş” dedirtecek bir başarı hikâyesi yazdı İbrahim Sütçü. O, aldığı desteklerle de işlerini büyüten, modern tekniklerle kaliteli üretim yapan, topraktan kazandığını yine toprağa yatırım yapan örnek bir çiftçi.
Bir ömür ekmeğini topraktan çıkaran eller… Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Ekrem ALACAPUNAR
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Onlar geçimlerini yıllardır elele vererek yeşerttikleri topraktan sağlayan Sütçü ailesi.

Kızılcahamam’ın İnceğez Köyü’nde küçük bir çiftlik kuran aile üretmekten, kazanmaktan mutlu.

Şimdi hayvanlarından ve tarlalarından pek çok ürün elde edip para kazanan Sütçü ailesi bugünlere kolay gelmemiş. Yaklaşık yirmi yıl önce bir günde değişen hayatlarını İbrahim Sütçü şöyle anlatıyor.

“Sene 97-98’ler. Mağazamız var işimiz çok güzel. Kasamız parayı almıyor ama 99 yılında bir devalüasyon oldu. Battık. Alacaklarımızı alamadık, vereceklerimizi veremedik. İşsiz güçsüz kaldık. Bir sürü borcumuz kaldı. 2004’de baba ocağına dönüş yaptık. Babam rahmetli oldu. Geldik buraya hiçbir işimiz yok. 5 kuruş para yok. Çocuk okula gidiyor harçlık veremiyoruz. Baya bir sıkıntıdayız. Seranın olduğu tarlaya kıvırcık ektim ilk sene. Ramazana denk geldi. Şasesi kırık 87 bir şahinim var. Bagajına 150 tane kıvırcık koyuyorum. Camilerin yanlarında satıyorum. Her gün 150 200 liralık kıvırcık satıyorum.”
 
“En büyük hayalim traktör almaktı”

Kıvırcık satarak biriktirdiği parayla hayvancılık yapmaya başlayan İbrahim Sütçü, o günlerde en büyük hayalinin de traktör almak olduğunu söylüyor.

“Karşı köyden birisi Kızılcahamam’a dönüş yapıyormuş. Mallarını kurban vadeli bana verdi. Onun mallarını aldık. İlk öyle başladık. Aldığımız 7 hayvanın dördünü kurbanlığa sattık. 3 tanesi bize kar kaldı. Bir taraftan inekçilik yaptık bir taraftan sebzecilik bir taraftan pazarcılık. Hayvanı çoğalttık.”

Devlet desteğiyle hem hayalindeki traktöre sahip oldu hem de işlerini kolaylaştıran ekipmanlara.

Aldıkları makinalarla işleri kolaylaşan ve büyüyen İbrahim Sütçü, “Hayvan çok para etti. Ahırda ne var ne yok hepsini sattım. Bir daire aldım Kızılcahamam’dan. Bu süre zarfında dükkândan kalan borçlarımızı da ödedik. Daire aldık hayvansız kaldık. Kayınvalidem bir tane inek verdi. Onunla damızlık tuttuk yeniden çoğalttık. Tarlaları sürdürürken en büyük hayalim traktör almaktı. Devlet teşvik verdi. Traktörü çok kolay aldım. Ekipmana gelince pulluk römork, kazayağı, bu parçalar bizi yordu. Ot biçme makinamız var. Ekipmanın hepsini tamamladık sayılır. Bir eksiğim kaldı tezek kırma makinesi.” dedi.

Mevsimine göre çeşitli sebzeler eken İbrahim Sütçü bunları pazarda da kendisi satıyor. Süt ve süt ürünleriyle ise eşi Sevgi Hanım ilgileniyor.

Sabah erkenden inekleri sağan Sevgi Hanım, sütün bir kısmını şişelere doldurup satıyor. Geri kalanını ise tereyağı, yoğurt, peynir yapıp isteyen müşterilerine ulaştırıyor.

“Desteklemelerden herkes yararlansın”

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği destekler ailenin işlerini büyütmesine büyük katkı sağlamış.
Sevgi Sütçü’nün 2 yıl önce “Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi”ne yaptığı başvuru kabul edildi. Böylece aile bir de sera sahibi oldu.

Arazilerindeki sera sayısını arttırmayı da istediğini belirten İbrahim Sütçü, “Eşimin adına genç çiftçi desteklemesine başvurduk. Projemiz kabul edildi. Seramızı yaptık. Üç sezondur ekiyoruz. Çok ürün aldık. Ekeceğimiz fidelerin tohumunu da kendimiz yetiştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Serada yetişen sebzenin zamanından önce satılabilmesinin ve kaliteli olmasının avantajlı olduğunu dile getiren Sevgi Sütçü ise “İlk önce kıvırcık ektik, roka, yeşil soğan vardı. Sonra fasulye ve salatalık ektik. Verimi de iyi.” dedi.

Marul ve salatalık ektikleri seradan haftada 400 - 500 kilo salatalık topluyorlar. İbrahim Sütçü yağmurdan, soğuk havadan korunarak yetişen salatalıkları günlük toplayıp Kızılcahamam pazarında satıyor.

Köyde çalışkanlığıyla örnek çiftçi olan İbrahim Sütçü aynı zamanda köy muhtarı.

“Ben köylünün eli ayağıyım” diyen İbrahim Sütçü, genç bir muhtar olarak köydeki her soruna çözüm bulmaya çalıştığını ifade etti.

Yıllarca tarıma emek verip çalışıp üreten İbrahim Sütçü bugün kavuştuğu ekonomik durumdan memnun. İflasla başlayan çiftçilik, yaşamını tamamen değiştirdi.

Borçlarını tamamen ödeyen Sütçü ev ve araba da almış.

Sütçü ailesi köy hayatını da doyasıya yaşıyor. Sevgi Sütçü zorlukları olsa da köyde bahçe ve hayvancılık işleriyle uğraşmaktan ve üretmekten mutlu olduğunu ifade ediyor.

Geleceğe dair umutlarından da söz eden İbrahim Sütçü, hedefleri olduğunu ve bunları gerçekleştirdikçe hem işlerinin büyüyeceğini hem de köyünün kalkınacağını söylüyor.
 
Kızılcahamam İbrahim Sütçü önder çiftçi tarım hayvancılık