Boyabat’ta çeltik hasadı başladı

21 September Friday, 2018
Boyabat'ta çeltik, köylü vatandaşların en büyük gelir kapısı olarak görülüyor.
Boyabat’ta çeltik hasadı başladı Türkiye’nin pirinç ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Sinop'un Boyabat ilçesinde çeltik hasadına başlandı.  
Boyabat'ta yüzlerce ailenin önemli bir gelir kaynağı olan Boyabat Kalesi çeltik çeşidinin hasadı başladı. Türkiye'de pirinç ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Boyabat'ta çeltik, köylü vatandaşların da en büyük gelir kapısı olarak görülüyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, "Boyabat kültürel mirasın ve kültürel güzelliklerin yanında tarımsal değerleriyle ön plandadır. Boyabat’ta Frigyalılar'dan bu yana çeltik ekiliyor. Yaklaşık bin yıldır Gökırmak Havzası üzerinde, Türkiye’nin hemen hemen yüzde 6’sının tüketiminin giderdiği ve Türkiye’de yıllık 500 bin ton pirinç tüketimi vardır. Bunun 25 bin tonu Boyabat’tan, Gökırmak Havzası üzerindeki tarlalarımızdan arazilerimizden üretilmektedir. Boyabat pirinci Osmanlı sarayını süsleyen yemek kültüründen bir tanesidir. Bu açıdan Boyabat pirinci nasıl ki bugün, Türkiye’deki pirinç sektörüne, çeltik sektörüne hizmet ettiği gibi bundan 100 yıl önce asırlar önce de, Osmanlı sarayına, mutfağına ev sahipliği yapmıştır" dedi.
 
Boyabat çeltik gelir pirinç