Burdur’a özel lezzet: "Bucak Salebi"

14 November Wednesday, 2018
Burdur'un Bucak ilçesinde, Toros Dağları'nın yüksek kesimlerinde köylülerin özenle topladığı yabani orkide bitkisinin yumrularından elde edilen salep, kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yerini alıyor.
Burdur’a özel lezzet: Kışın içinizi ısıtacak bir içecek. Kokusu ve tadıyla ağızda eşsiz bir tat yaratan salep. Salep deyince de akla ilk Burdur Bucak geliyor.

Mayıs, haziran aylarında Bucak'ın çevresindeki Toros Dağlarının el değmemiş yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen yumrular, yıkanıp kaynatıldıktan sonra güneşte yaklaşık 6 ay kurutuluyor. Kurutulmuş salep yumrularını satın alan tüccarlar, taş değirmenlerde kırdırıp öğüttürüyor. Kaynatılmış inek sütü ile 45 dakika daha kısık ateşte kaynayan salep servise hazır hale geliyor.

Salep tüccarı Aziz Gündüz, Bucak Salebine rağbetin çok olduğuna dikkat çekerek “Bizim Bucak'ın Toroslarında yetişen salebin yapışkan olması, tadı, lezzeti ve aroması farklı olduğundan çok tercih ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ikramımız  ürünün bilinirliğini arttırdı. İnternet üzerinden 100 gramın üzerinde istediklerinde Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz. İstanbul'dan talep daha çok oluyor. Bunun yanında örneğin Malatya, Adana, Samsun, Ankara ve İzmir'e gönderiyoruz. Müşterilerimiz internetten araştırıp bize ulaşıyor. Yüzde yüz Bucak salebi diye bizlere onaylattıktan sonra alıyorlar. Bucak salebini bir kişi alsa 10 kişiye tavsiye ediyor, satışlarımız bu şekilde yaygınlaşıyor.” dedi.

Salep içen vatandaşlar da salebin tadının ve kokusunun unutulmaz olduğunu belirtti.
 
burdur salep talep kış