Çeltik tarlalarında zorlu mesai başladı

30 May Monday, 2022
Karabük’te çiftçilerin meşakkatli ‘çeltik’ ekimi sürüyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle bu yıl ekim 10 gün gecikmeli olarak başladı. Su dolu tarlalarda, çamurun içinde imece usulü çalışan çiftçilerin umudu bereketli bir hasat yapmak. Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de çiftçilere sağladığı tohum desteğiyle verimi arttırmayı hedefliyor.
Çeltik tarlalarında zorlu mesai başladı Çiftçilerin meşakkatli ‘çeltik’ ekimi 10 gün gecikmeli başladı.

Karabük’te yaklaşık 500 dekar alanda üretimi yapılan ve topraktan sofraya kadar uzanan yolculukta çeltik ekiminin imece usulü ile çiftçinin su dolu tarlalar içindeki meşakkatli serüveni başladı.

Karabük’ün en büyük çeltik yetiştiricisi olan Halit Gömeç tarafından 300 dekar alanda yapılan çeltik ekimi başladı. Suyla dolu tarlalarda çamurun içine girilerek imece usulü yapılan çeltik ekimi bu yıl hava şartları nedeniyle 10 gün gecikmeli olarak başladı.

Çiftçi Halit Gömeç, 300 dönüm arazide 4 kardeş olarak çeltik ekimi yaptıklarını söyledi.

Havaların iyi gitmemesi durumunda çeltik için durumun kötü olduğunu kaydeden Gömeç, “Bu hava şartları ile geçen yıl ki üretimi yakalayabilme durumumuz yok. Geçen yıl Osmancık çeşidinden ortalama dekara 600 kilo üretim yapmıştık. Bu yıl Tarım ve Orman Müdürlüğünden hibeli tohum desteği geldi. İki çeşit tohum desteği uyguluyoruz. Onu deneyeceğiz” diye konuştu.

Çeltik ekiminin zorluklarından bahseden Gömeç, şunları söyledi: “Sabah 9.30 gibi başlıyoruz tohum atmaya. Arkadaşım tohumları doldurmama yardım ediyor. Öğle yemeği ve namaz vakitleri dışında hep suyun içerisindeyim. Kimi zaman düşer, kimi zaman kalkarsın. Ayağını böcek de ısırır. Bu suyun içinde her türlü canlı var. O canlı ile bizde mücadele ediyoruz. Hayat mücadelesi, yapacak bir şey yok. Tarım sektöründe ağır bir emeği olan ürün yetiştirmedir.”  
karabük çeltik ekim tohum destek tarım ve orman