Çukurova "seralarla dolacak"

20 September Thursday, 2018
Adana'da sabit sera tarımının yaygınlaşması için Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor.
Çukurova Türkiye tarımında önemli üretim merkezlerinden biri olan ve 4,5 milyon dönüm tarım arazisinin sadece 200 bin dönümü geçici sera olarak kullanılan kentte, Karataş ilçesine bağlı Bebeli Mahallesi kırsalında bitkisel üretime elverişli olmayan hazineye ait 2 bin 853 dekar alanda OSB kurulması, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı.

Altyapı, parsel ve etüd çalışmalarının sürdürüldüğü alanda, gelecek yılsonunda 25-50-100 dönümlük bölümlerde oluşturulmuş sabit seralardan ürün edilmesi planlanıyor.

Topraksız tarım uygulamasının sabit ve yüksek seralarda yapılacağı OSB içinde tarımsal endüstriye ayrılan 150 dönümlük alanda paketleme tesisleri ile soğuk hava depoları kurulacak.

ATO Başkanı Atila Menevşe 2 sene önce kurma çalışmalarına başlanan OSB'de önemli aşama kaydettiklerini belirterek;

 "Seranın yarattığı katma değerli tarım ürünlerinin kendilerine sağladığı faydayı, diğer çiftçi yatırımcılar da görecekler. Adana'da seracılık faaliyetinin fazlalaşacağını ve bu yörede Antalya, Mersin, Muğla'da olduğu gibi seraların dağınık olmadığı, organize ve birlik içinde katma değeri yüksek ihracat ürünlerinin üretildiği bir sera alanı yaratılacağını düşünüyoruz. Bu konuda da son derece iddialıyız. Burada Adana tarımımın katma değeri yüksek konumlara geçmesi önemli. Yani Adana tarımının bir üst lige çıkması gerekiyor. Bu bir işaret fişeğidir. Bunu başardığımız takdirde ki başarılı olmamamız için hiç bir sebep görmüyorum o zaman Adana tarımının daha iyi bir konumda Türkiye'ye hizmet edeceğini düşünüyorum." diye konuştu.


Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de tarla tarımı için pek verimli olmayan alanın OSB sayesinde sera tarımı yoluyla ekonomiye kazandırılacağını belirtti.


Tekin, şunları söyledi:

"Adana'daki tarım kültürünün bir kısmının seracılığa kaymasını hedefliyoruz. Katma değeri yüksek olan ürünlerin dar alanlarda daha çok verim elde edilerek ülke ekonomisine en önemli katkıyı sağlamasını istiyoruz. Adana'yı bu OSB ile daha organize daha verimli seracılık merkezi haline dönüştürmek istiyoruz. Bu yaklaşık 3 bin dekar, sadece bu işin kibriti çakmak. Bundan sonra seracılık faaliyete o bölgede iklim de çok uygun olduğu için kısa sürede çok mesafe kat edeceğini düşünüyoruz. Bu konuda elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz."
Adana Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde oluşturulacak seralarda üretilecek çilek, muz, domates, salatalık, çiçek ve fidan gibi ürünler, Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine gönderilecek.


Çukurova tarımının geleceği olarak nitelendirilen OSB'de yer almak isteyen yaklaşık 400 yerli ve yabancı üretici, şimdiden başvuruda bulundu. OSB, faaliyete geçtiğinde 2 bin kişiye de iş imkanı sağlayacak.

 
Adana Çukurova Sera Organize Sanayi Bölgesi Yatırım