Dünya Meteoroloji Günü kutlamaları

25 March Monday, 2019
Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli Bursa ziyaretinde Dünya Meteoroloji Günü kutlamalarına katıldı. Burada meteorolojiye dair pek çok yeniliği anlatan Pakdemirli, yerli ve milli ürünlerin uluslararası alanda pazarlanması için "çatı marka" oluşturulacağı bilgisini de aktardı.
Dünya Meteoroloji Günü kutlamaları "Dünya Meteoroloji Günü" kutlamalarında bu yılın teması "Güneş, Dünya ve Hava" olarak belirlendi.

Düzenlenen etkinliğe Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Günümüzde dünya, daha önce hiç olmadığı kadar hızlı bir biçimde dönüşmekte, hızlı bir biçimde değişmektedir. Hızlı nüfus artışı, artan enerji kullanımı ve sanayileşmeyle birlikte güneş, dünya, hava etkenleri ve değişkenleri, bütün hayati faaliyetleri doğrudan etkilemektedir. Buna bağlı olarak milletler ve devletler, meteorolojik olaylara bağlı doğal afetlerin tesirleriyle daha yakından ilgilenmektedir. Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu tarafından her yıl yayımlanan Küresel Riskler Raporu'nun zirvesinde, 3 yıldır 'şiddetli meteorolojik hadiseler' yer alıyor. Ayrıca bu yılki raporda, 'iklim değişikliğini engelleme ve adapte olma çabalarının başarısız olma ihtimali' ve 'doğal afetler' gibi başlıklar, ilk 5 madde içinde yer almıştır." diye konuştu.

Pakdemirli, meteorolojik ve iklimsel verilerin, tüm sektörlerde hava koşullarına bağlı faaliyetlerin planlanmasında önemli rol oynadığını dile getirdi.

Üretim faaliyetleri, yaşantı ve konforun iklime bağlı olduğunu vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti: "Toplumun tamamının meteorolojik hadiseler doğrultusunda planlama yapabiliyor olması, ekonomik hayata önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. İklime karşı değil de tam tersine iklimle uyumlu hareket edersek, ekonomik kayıplarımızın kazanca döneceği aşikardır. İşte böyle bir dünyada, Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz; ulaştırma, tarım, ormancılık, enerji, çevre, şehircilik, adalet, sağlık, turizm, spor gibi sektörlere verdiği hizmetlerle ulusal ekonomimize önemli katkılar sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, Türk Silahlı Kuvvetlerine hava, kara ve denizde verdiği destekle de yurt savunmasına katkıda bulunmakta ve doğal afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması konularında da ilgili paydaşları desteklemektedir. Yani biz meteorolojiye yalnız karnımızın doyması, tenceremizin kaynaması meselesi olarak bakmıyoruz ya da biz meteorolojiye 'Yarın şemsiye mi alsak kalın mı giyinsek?' gibi küçük bir zaviyeden de bakmıyoruz. Meteorolojinin ortaya koyduğu tahminler ve veriler artık günümüzde spordan ekonomiye, şehircilikten savunmaya kadar bütün ulusal ve uluslararası faaliyetleri yönetiyor, yönlendiriyor."

Bakan Pakdemirli, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, gözlem sistemlerinin ülke sathına yayılması ve sürekli faal tutulması için gayret sarf ettiğini ve teknolojik altyapısını sürekli güçlendirdiğini belirtti.

Ülke geneline yayılmış bin 866 gözlem sistemiyle, 7 gün 24 saat esasına göre çalışarak meteorolojik hadiseleri takip ettiklerini bildiren Pakdemirli, "Bu kapsamda 9 Şubat'ta Antalya Havalimanı'nda açılışını gerçekleştirdiğimiz Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi gibi uçuş güvenliğine katkıda bulunan yatırımları da hayata geçirdik." ifadesini kullandı.

İklim olaylarını tahmin etmenin ne kadar önemli olduğunu bildiklerini anlatan Pakdemirli, şunları kaydetti:
 
"2018 yılı yağış tahmin tutarlılığı yüzde 91,4 olarak gerçekleşirken, sıcaklık tahmin tutarlılığında yüzde 87,2 ile şu ana kadar en yüksek tutarlılık oranına ulaşılmıştır. 2018 yılında 798 adet kuvvetli meteorolojik hadise için erken uyarı yayınlanmıştır. Yüksek tutarlılık oranlarının kullanılabileceği en önemli sektörlerin başında tarım sektörü gelmektedir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında imzalanan iş birliği protokolü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği bakış açısıyla ilk defa bakanlığımız döneminde gerçekleştirilen bir uygulamadır. Böylelikle meteorolojik erken uyarı bilgilerini Türkiye Ziraat Odaları Birliği üyesi 4,8 milyon çiftçinin cep telefonuna gönderiyoruz. Yine bakanlığımız döneminde uygulamaya konulan Meteo Uyarı var. 34 Avrupa ülkesi tarafından belirlenen standartlara uygun olarak artık meteorolojik uyarılar renk kodlarıyla veriliyor. İlçe bazında verilen uyarılar böylelikle çok daha kolay anlaşılıyor. Yine bizim dönemimizde ilk defa Cumhurbaşkanımız ile birlikte 'Vira Bismillah' diyerek açtığımız balık sezonunda, meteorolojik uyarıları tam 2 bin 500 balıkçımızın cep telefonuna göndermeye başladık. Tabii bu arada 2018 yılı içinde saniyede 167 trilyon işlem gerçekleştiren süper bilgisayar sistemimiz hizmete girdi. Bu sistemle sayısal hava tahmin modellerimizi daha yüksek çözünürlükte çalıştırarak tüm ilgili sektörlerin ihtiyaç duyduğu meteorolojik desteği sağladık, sağlamaya devam ediyoruz."

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yüksek kalite yerli ve milli ürünlerin uluslararası alanda pazarlanması için "çatı marka" oluşturma hedefleri olduğunu belirterek, "Bu markayı yılın ilk yarısını bitirmeden açıklamış oluruz." dedi.

Türkiye menşeli ürünlerin kendi özelliklerinin yanı sıra ambalaj, kalite ve tüketici açısından önemine işaret eden Pakdemirli, "Bizim ürünlerimize mutlaka bir hikaye ekleyip bunu satmayı öğrenmemiz lazım. Diğer taraftan işlenmiş gıdalara da bir anlam yüklememiz gerekiyor. Bakanlık olarak Türk ürünleriyle ilgili uluslararası bir çatı marka kurma hedefimiz var. Yüksek kalite yerli ve milli ürünleri yurt dışında sergileme, bunlar için talep oluşturma ve söz konusu ürünleri yüksek fiyatla satmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Pakdemirli, satışa sunulacak ürünlere ilişkin çerçevenin de çatı markayla birlikte açıklanacağını belirterek, "Bu ürünlerin içerisine lokum girecekse lokum, zeytinyağımız girecekse zeytinyağımız, incirimiz girecekse incirimiz girecek. Fındığımız girecekse fındık veya işlenmiş olacaksa o şekilde girecek. Bunlarla ilgili genel çerçeveyi açıklayacağız. Bu genel çerçevede ürünün çok premium bir ürün olması, gıdanın sağlıklı gıda olması çok önemli. İşte bunların hepsi, premium bir şekilde pazarlanacak." ifadelerini kullandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün polen tahminlerini yayınlama konusundaki çalışmasına değinen Pakdemirli, "Alerjisi olan birçok kesim var. Alerjisi olanlar için evden çıkarken ne yapacağı bile önemli, belki ilacını alacak, belki almayacak. O anlamda da hava, yağış durumu gibi meteorolojik bilgi yanında bir de polen bilgisini veriyor olmamız toplumda son derece memnuniyetle karşılandı." diye konuştu.

Pakdemirli, kurumun birçok sektöre destek sağladığını ve bu hizmetlerin devam edeceğini, fakat tarımın her zaman öncelikleri olacağını söyledi. Bakan Pakdemirli, "Tarım sektörü için hava durumundan çok geleceğe yönelik matematiksel tahmin ve modellemeler ile rekolte ve ürün fiyatları tahminleri konusunda da meteorolojimiz çalışıyor." açıklamasında bulundu.
 
meteoroloji alo172 çatımarka Pakdemirli çağrımerkezi havatahmini