En güzel kokulu hasat…

01 July Wednesday, 2020
Kırsal turizmin gözdelerinden gül hasadı, Isparta’da Kovid-19 salgını sebebiyle bu yıl sönük geçti. Kokusu, güzelliği ve kalitesiyle birinciliği kimseye bırakmayan Isparta gülü bu yıl turizmle olmasa da rekoltesiyle üreticinin yüzünü güldürdü.
En güzel kokulu hasat… Haber: İrfan ÖNER - Isparta İl Enformasyon
Kamera - Kurgu: Alper ÖZTÜRK

 “Dünyanın gül bahçesi” olarak anılan Isparta’da hasat başladı.
 
Her yıl yüzlerce turistin akın ettiği gül bahçelerinde, bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle buruk bir hasat yaşandı.

Köylülerin yüzde doksanının geçimini gül yetiştiriciliğinden kazandığı Ardıçlı Köyü’nde hasat için yoğun bir çalışma yürütüldü.

Daha yoğun aroma için gül sabah erken toplanıyor

Köy muhtarı Alaattin Tezcan, kaliteli ürün ve yüksek rekolte için yapılan çalışmaları anlattı.

Alaattin Tezcan; “Ardıçlı köyünde yaklaşık 4 bin dekar gülümüz var. Sezon başlangıcında tarım işçiler olsun göçer işçiler olsun Suriyeli işçiler olsun hepsini buraya getirdik. Bu çalışmalarda Tarım İl Müdürlüğü’nün çok büyük yardımları oldu. Devletin tüm organları bu sene burada yapılması gereken ne varsa her şeyi yaptılar.

Gül sonuç itibariyle dikenli bir çalı bitkisi, olmasına rağmen yıl boyu bakımları yapılması gereken bir bitki. Başlangıç olarak yılbaşından alırsak, önce budaması yapılır, budamasından sonra üstü kesilir, üst kesiminden sonra çapasıydı, ilacıydı, gübresiydi, sulamasıydı devam eder. Hasat sezon başlangıcı her yıl değişiyor bu biraz da iklimle alakalı. Bir kriter koyacak olursak genellikle Nisanın 20’si ile Mayısın 10’u gibi açar, hasat dönemi bir buçuk ay kadar sürer.
Toplamaya sabah saat beş gibi başlanır, çünkü sabah saat beş ile dokuz arası toplanan gülün aroması daha fazla olur yağı daha fazla çıkar. Burada yağışta önemlidir, yağmur yağar meltem olursa ya da gündüzleri sıcak geceleri soğuk olursa o zaman yağ oranı daha fazla oluyor.
Hasattan sonra sulaması başlıyor, sulamasını yapıyoruz. Yazlık budamasını yapmak isteyenler dibinden kesiyor üç dört aylık dönemde aynı yere kadar büyüyor. Buradaki amaç gelecek yıla daha erken hazırlamak. Sulamanın dışında yazın gübresini veriyoruz kışa hazırlıyoruz. Kış ilaçları oluyor onları yapıyoruz.” dedi.

Gül bahçelerinin hasat zamanında kırsal turizmle de önem kazandığını belirten Tezcan, her yıl köye gelen turistlerin bol bol fotoğraf çektiğini ve gül yağı yapımına büyük ilgi gösterdiklerini dile getirdi. Bu yıl salgın nedeniyle turizmden umduğunu bulamayan üreticiler, rekolteden memnun.

Hasatla birlikte gülyağı fabrikalarında da çalışmalar yoğunlaştı. Eşsiz kokusuyla bahçeleri süsleyen tonlarca gül gıda ve kozmetik sanayinde kullanılmak üzere fabrikaların yolunu tuttu.
ısparta gül hasat gülyağı kırsal turizm kovid-19