Fidan dikmek isteyenlere altın öneriler

22 April Monday, 2019
Baharın gelmesiyle fidanlar toprakla buluşmaya başladı. Üretim için olsun ya da olmasın milyonlarca fidan dikilecek. Ancak iyi niyetle başlayan fidan dikimi yanlış uygulanırsa fidanın ölümüne kadar gidebiliyor. Muhabirimiz Cem Bayan fidan dikimini tüm yönleriyle uzmanına sordu kameraman Altay Türüng sizler için görüntüledi.
Fidan dikmek isteyenlere altın öneriler Haber: Cem BAYAN
Kamera: Altay TÜRÜNG
Fotoğraf: Mehmet OĞUZ

Baharın gelmesiyle fidanlar toprakla buluşmaya başladı. Fakat fidan dikmek aslında sanıldığı kadar kolay değil. Zira iyi niyetle başlayan fidan dikimi yanlış uygulamalar sonucu hüsrana dönüşebiliyor.

Çankaya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yener Bilgisel meyvecilik için nasıl fidan dikileceğini Web Tarım Tv mikrofonlarına anlatarak “Toprak yapısına, analiz sonuçları bakmadan tesis yapılmamalı. Meyve bahçesi tesis edilecekse mutla uzman görüşü alındıktan sonra tesis edilmesi lazım. Dikim yeri de önemli. Meteorolojik veriler göz önünde bulundurulmalı.” dedi.

Fidan dikerken kök sitemine dikkat

Bilgisel, elma fidanı üzerinden dikime hazır fidan tarifi yaparak “Saçak köklerinin homojen olmalı yani ana kökten aynı oranda çıkması gerekiyor. Ayrıca saçak köklerin kuru olmaması çok önemli. Saçak kökler ana kökten eşit oranda dağınıklık göstermeli, bir tarafı çıplak kök yapısı uygun değildir. Kök sistemi iyi olan bir fidanın tutma ihtimali yüzde 90 ve üzeridir. Üreticilerimiz fidan alırken kök bölgesindeki toprakları kazıyıp köklerde ur olup olmadığı kontrol edilmeli. Sertifikalı fidanın önemi de burada devreye giriyor. Çünkü sertifikalı fidanlarda bu kontrol ediliyor. Kökler uzun süre açıkta kalırsa kurur ve fidanın tutmasına mani olur. Fidanlar toprak içerisinde ya da nemli bir ortamda muhafaza edilmeli.” şeklinde konuştu.

“Fidanın gövdesi de kontrol edilmeli”

Bilgisel dikime hazır fidanın gövdesinde dikkat edilecek yerleri de göstererek “Gövdesinde her hangi bir yerinde yaralanma olmamalı. Aşı noktasının kapanmış ve gövdeyle tam kaynamış olması gerekiyor. Fidan mutlaka bir yaşında olmalı. Fidan yaşlandıkça tutması güçleşir. Gövde kalınlığı bir santimetreyi geçmemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bilgisel’den uygulamalı dikim

Bigisel dikim işlemini aşama aşama tarif ederek “Kılcal köklerde uzun olan kısımlar kırpılır. Aşı yeri toprağın dışında kalmalı yoksa aşı yerinden hastalık girebilir. Aşı yeri topraktan 4 parmak kadar yukarda durmalı ve yönü güneye bakmalı çünkü hakim rüzgar etkisi ile aşıya hastalık bulaşabilir. Çukur ne kadar genişse o kadar iyi olur. Üst katmandaki toprak besin değeri daha çok olacağı için çukura ilk önce bu toprak atılır. Gübreleme gerekiyorsa bu adımda gerçekleşir.” cümlelerini kurdu.

Dikim işleminden sonra dökülen toprağın üstüne basarak can suyu verileceğini aktaran Bilgisel, dikim budamasını da anlatarak şunları kaydetti “Rüzgar alan yerlerde bir hereğe bağlanması ve bununda fidana çok yakında durmaması gerekiyor. Hereği çapraz bağlarsanız fidan rüzgarlardan etkilenmez. Dikim yapıldıktan eğer fidanda dal oluşumu yoksa yarı bodurlarda 100, tam bodurlar 80 santimetre yükseklikten tepe kesimi yapılır. Dal oluşmuş fidanlarda ise budama kurallarına uyarak budanır.”
 
meyve fidan budama dikim alım