Fındıkta doğru bakım ile verim üç kat artıyor

22 December Friday, 2023
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan fındık, üreticilerin gelirlerine büyük katkı sağlıyor. Fındıkta verim artışı ise doğru bakımdan geçiyor. Kış aylarında yapılması gereken bakımlar ile verimin dekar başına 80 kilogramdan 300 kilograma çıkabileceği belirtiliyor.
Fındıkta doğru bakım ile verim üç kat artıyor
Fındıkta doğru bakım verimi 3'e katlıyor.

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, ilin tarım alanlarının yüzde 86’sını oluşturan fındığın ciddi döviz getirisi sağlayan bir ürün olduğunu söyledi. Hasat dönemi bitiminden sonra üreticilerin toprak tahlilleri yaptırmasını ve bu sonuca göre gübreleme işlemlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Üreticilerimiz kimi zaman tahlil yaptırmadan gübre kullanıyorlar. Bu şekilde kullanılan gübre faydadan çok zarar verebiliyor. Örneğin toprağın kireç oranı yeterli iken kireç atılırsa, diğer besin maddelerinin alımına da engel olunuyor. Bu nedenle toprak tahlili ilk şartımız” ifadelerine yer verdi.

“Verimi arttırmak için doğru bakım önemli”

Yılmaz, bu süreçte doğru gübreleme ve bunun yanında budama ile dip sürgünleri temizliği için çalışmalarının yapılması gerektiğini belirterek, “Yılda 2 defa alınması gerektiğini her fırsatta söylüyoruz. Kesip atacağımız dip sürgünlerine gübre atmamamız, onları temizlememiz gerekiyor. Hastalıklı ve zarar görmüş dallar varsa bu dalları, verimden düşmüş dalları çıkartmamız lazım. Ocakta olması gereken dal sayısına da uymamız gerekiyor. Sonrasında dal üstü ve uç budama yapmak sureti ile dallar üzerinde yan dallanmayı sağlamamız gerekiyor. Yan dallanmayı ne kadar arttırırsak verimi de o kadar arttırmış olacağız. Budama ile fındığa rahat gelişebileceği bir ortam oluşturacağız. Budama yapıldıktan sonra da zirai mücadele çok önemli. Bununla ilgili de yapılması gereken çalışmaları mutlaka yapmamız gerekiyor. Şu an son zamanlarda bahçelerimizde bir bakteriyel yanıklık hastalığı görüyoruz. Bununla ilgili de karanfiller uyanmadan önceki dönemde yüzde 1,5-2’lik bordo bulamacı uygulaması bu konuda hastalığın baskılanması ve yayılımını önlemek adına oldukça önemli” diye konuştu.

“Bahçelerdeki hastalığın bulaşmaması adına budamada kullanılan ekipmanlar dezenfekte edilmeli

 “Budamada kullanılan alet ve ekipmanlar bizim için çok önemli, bu ekipmanları bir bahçede kullanıp sonrasında farklı bir bahçede kullanabiliyoruz” diyen Yılmaz, “Budama yapan ekipler var, bu ekipler farklı bahçelerde budama yapıyorlar. Bir başka kişinin bahçesine geçmeden budama ekipmanlarının dezenfekte edilmesi çok önemli. Aksi takdirde çalışılan bahçede bir hastalık varsa bunu budama ekipmanları ile başka bahçeye taşımı olabiliyoruz. Bu nedenle budama kullanılan ekipmanların mutlaka dezenfekte edilerek bir başka bahçede kullanılması önemli” şeklinde konuştu.
 
“Doğru bakım ile dekar başına verim 80 kilogramdan 300 kilograma ulaşabilir”

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, doğru bakım ve gübreleme ile dekar başına alınan verimin 80-100 kilogramdan 25-300 kilograma ulaşabileceği ifade ederek, şunları söyledi:  “Fındığa bakım yapıldığın muhakkak karşılığı alınıyor. Şu an verimi dekar başına 250-300 kilogramları bulan, budama gübreleme ve diğer işlemlerin yanında sulama imkanı olan ve tesis kurulan bahçelerimizde verim değerlerinin 400-450 kilogramlara çıktığını da gördük. Dolayısı ile bakıldığı zaman fındık bize karşılığını veriyor. Dekar başına 80-100 kilogram ortalamadan bir anda 250-300 kilogram verim değerlerine ulaşabiliyoruz. Bunun yolu da fındığımıza iyi bakım yapmak ile mümkün. Şuan içerisinde bulunduğumuz dönemin de çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Hem gübreleme, hem budama ve zirai mücadeleler için dikkat etmemiz, üzerinde önemli durmamız gereken çalışmaları mutlaka yapmamız gerekiyor. Bunlar yapıldığında verim ve kalite olarak muhakkak karşılığını alıyoruz.”
tarım fındık karadeniz verim artış