Fıstıkta verim arttı

17 July Wednesday, 2019
TEMA Vakfı'nın ile kamu ve özel sektörün katkılarıyla "Fıstığımız Bol Olsun Projesi" antep fıstığında verimi arttırdı, masrafı düşürdü.
Fıstıkta verim arttı Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma TEMA Vakfı'nın kamu ve özel sektörün katkılarıyla Şanlıurfa ve Gaziantep’te antep fısıtığı verimi arttı.
2011'den bu yana ağırlıklı olarak iki ilde yürütülen "Fıstığımız Bol Olsun Projesi" sayesinde Antep fıstığı ağaçlarına doğru şekilde bakım yapmayı öğrenen çiftçiler, hem daha yüksek verim almaya başladı hem de toprak işleme, gübre ve ilaçlama masraflarından tasarruf etti.
TEMA Vakfı Proje Koordinatörü ve orman yüksek mühendisi Metin Şenol “Projeye başladığımızda uygulama bahçemizde dekar başına 30 kilogram olan verimi 58 kilograma çıkardık. Komşu bahçemizde ise hala 30 civarında seyretmiş. Kısa dönemde çok bariz bir fark.” dedi.
Şenol ayrıca “İyi bir budama yaptıysanız bahçenizde iyi bir bahçe yönetimi yapmışsınız anlamına gelir. Kimyasal kullanma ihtiyacını yüzde 80 ortadan kaldıran bir şey bu. Bu son derece önemli. Toprak işleme konusunda da çalışmalar yaptık. Önceden çiftçimiz canı istediğinde gidip bahçesini sürüyordu. Bunu yılda 12'den 2'ye indirdik." diye konuştu.
Üreticilere dağıtılmak üzere projenin devamlılığı ve kalıcılığı için kitap da yazan Şenol, projenin 2023 yılına kadar süreceğini belirtti.
 
 
Etiket: şanlıufa Gaziantep fıstık verim arttı