Gümüşhane’de ceviz atağı

08 May Wednesday, 2019
Gümüşhane’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Ceviz yetiştiriciliği projesi’ kapsamında üreticilere 36 bin ceviz fidanı ile bin 600 badem fidanı düzenlenen törenle dağıtıldı. Son dağıtılan fidanların dikilmesiyle Gümüşhane ekonomisine 100 milyon liralık katkı sağlanacak.
Gümüşhane’de ceviz atağı Haber: Mustafa MERAL- Gümüşhane İl Enformasyon

Gümüşhane’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Ceviz yetiştiriciliği projesi’ kapsamında üreticilere 36 bin ceviz fidanı ile bin 600 badem fidanı düzenlenen törenle dağıtıldı.

Türkiye’de yıllık 5 bin ton üretimle pestil ve köme üretiminde birinci sırada yer alan Gümüşhane’de bu ürünlerin ana maddesi olan ceviz ihtiyacını karşılamak için 2015 yılında hazırlanan eylem planının ardından uygulanan proje kapsamında bugüne kadar toplamda 3 bin dönümlük ceviz bahçeleri oluşturuldu.

Son olarak dağıtımı gerçekleştirilen 36 bin ceviz fidanıyla bu rakam 5 bin dönüme ulaşırken, ilkbahar geç donlarından etkilenmeyen fernor ve fernette çeşitleri olan fidanlar meyve verdiğinde kent ekonomisine yıllık 100 milyon TL katkı sağlayacak.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende konuşan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, çakışmaların genişleyerek süreceğini belirtti. “Buraları ceviz, badem diyarı yapmalıyız. Bu ürünlerin pazarını biz kendimiz oluşturabiliriz. Bu ürünlerin hasadı da başta zor olsa da depolama gibi bir sıkıntıları yok.” dedi.

Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen dağıtılan fidanların ekonomiye katkısına dikkat çekerek “Biz fidan dağıtmıyoruz, bahçe kuruyoruz. Dağıtmış olduğumuz şu andaki 60 bin ceviz fidanı bahçelerini 2016’dan beri dikiyoruz. Şu an 3 bin dönüm oldu. Bunlarla beraber 5 bin dönüme çıkacağız. Gümüşhane’de şu anda 5 bin 600 dönüm ceviz bahçesi olmuş durumda. Bunlar verim verir hale geldiğinde Gümüşhane ekonomisine katkısı 100 milyon TL olacak.” ifadelerini kullandı.
 
Gümüşhane ceviz badem fidan dağıtım