“Herkes ağaç diksin, Türkiye’ye nefes olsun”

17 November Friday, 2023
Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla "Geleceğe Nefes, Cumhuriyet'e Nefes" sloganıyla 5 milyon 2023 fidan 81 ilde toprakla buluştu. Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan’da da dikim yapıldı. Fidan dikme etkinliğine katılan çocuklar ortak bir çağrı yaptı: “Herkes ağaç diksin, Türkiye’ye nefes olsun.”
“Herkes ağaç diksin, Türkiye’ye nefes olsun”
Milli Ağaçlandırma Günü, Türkiye ve Azerbaycan’da yapılan etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla "Geleceğe Nefes, Cumhuriyet'e Nefes" sloganıyla yapılan bu yılki etkinliklerde 5 milyon 2023 fidan 81 ilde 2023 farklı noktada toprakla buluştu.

Hakkâri Çukurca’daki etkinlikte konuşan Kaymakam Mert Kumcu, her bir fidanın ilçede şehit olanlar için adandığını söyledi. Anlamla bir çalışmaya imza attıklarını belirten Kumcu, "629 şehidimiz adına fidanlarımızı toprakla buluşturduk. Onların hatıralarını yaşatmak istedik. Her fidanın yanına şehitlerimizin isimleri ve memleketlerinin yazılı olduğu tabela diktik. Şehit yakınlarımız, öğrencilerimiz, gazilerimiz, sivil toplum kuruşlarımızla güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Şehitlerimizin isimleri burada her daim yaşatılacak." diye konuştu.

Van’daki dikimlerin adresi ise Edremit ilçesi oldu. Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, dikilen fidanlar ile İsrail saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlere adandığını ifade etti. Say "Hem milli ağaçlandırma seferberliği gününü kutlamak hem de Gazze'de şehit olan kardeşlerimizi, çocuklarımızı tekrar anmak ve onların isimlerini Edremit'te yaşatmak anlamında bugün Edremitli çocuklar bu alana yüzlerce fidan dikiyor. Bu fidanlar büyüyecek ve şehit olan çocukların isimleri burada yaşayacak. Bu alanda yaklaşık 7 bin ağacımız var. Burası 300 dekarlık bir alan. İnşallah gelecek 3-5 yıl içerisinde bölgenin nefes alacağı bir alan olacak. Umarım bu zulüm bir an önce biter ve herkes insani yaşam koşulları içinde yaşamına devam eder."

Antalya’daki dikime Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da katıldı. Tunç, Kepez’de düzenlenen dikimde doğa vurgusu yaptı.

Azerbaycan'da, Türk Devletleri Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında 11 bin 111 fidan dikildi. Azerbaycan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Muhtar Babayev ve Türkiye Azerbaycan Büyükelçisi Cahit Bağcı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'da başlattığı ağaçlandırma seferberliğinin diğer Türk Devletlerine yayılmasının olumlu olduğunu ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katıldığı, etkinliklerin merkezi Ankara’da çocuklar dikimde yer aldı. Şehit Mustafa Karasakal İlkokulu öğrencileri ağaç dikmekten aldıkları keyfi aktardı.

Dikimlere katılan çocuklar ortak bir çağrı yaptı: “Herkes ağaç diksin, Türkiye’ye nefes olsun.”
 
 
tarım orman milli ağaçlandırma