Isparta şeftalisi şenlikle hasat edildi

06 September Friday, 2019
Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün yürüttüğü “Farklı Dikim Sıklığı ve Terbiye Sistemlerinin Şeftalide Verim ve Kalitesine Etkileri” projesinin sonuçları düzenlenen şeftali hasat bayramı etkinliğinde tanıtıldı.
Isparta şeftalisi şenlikle hasat edildi Haber: İrfan ÖNER - Isparta İl Enformasyon
Kamera - Kurgu: Alper ÖZTÜRK
 
Isparta’da yürütülen “Farklı Dikim Sıklığı ve Terbiye Sistemlerinin Şeftalide Verim ve Kalitesine Etkileri” projesinin sonuçları düzenlenen hasat bayramında tanıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün şeftalide verim kaybını önlemek ve kaliteyi artırmak amacıyla başlattığı çalışmada önemli sonuçlar elde edildi.

Şenlik havasında geçen hasat bayramına Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Gökhan Kızılcı, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, Isparta Tarım Orman İl Müdürü Enver Murat Dolunay, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güner, ISUBÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Metin Müjdeci, özel sektör temsilcileri, muhtarlar, teknik elemanlar ve çok sayıda üretici katıldı.

Programın açılış konuşmalarını Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerif Özongun ile Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Gökhan Kızılcı yaptı.

Konuşmaların ardından proje lideri Doç. Dr. Melike Çetinbaş, proje çalışmalarını ve sonuçlarının tanıtıldığı bir sunum yaptı.

Törenin ardından katılımcılar uygulama bahçesini gezdi, şeftali, hasadı yaptı.

“Farklı Dikim Sıklığı ve Terbiye Sistemlerinin Şeftalide Verim ve Kalitesine Etkileri” projesi ile şeftalide kalite kaybı olmadan yüzde 20 ila 80 arasında verim artışı sağlandı.

Bu sonuçların üreticilere de yansıyacak. Yapılan çalışma ile işgücü ve maliyetlerin önemli ölçüde düşmesi ve yüksek yetiştiricilik modelinin geliştirilmesi hedefleniyor.
 
ısparta hasat bayramı eğirdir şeftali