Kahverengi kokarcada saha mücadelesi başladı

24 April Wednesday, 2024
Kahverengi kokarca tehdidinden en çok etkilenene illerden biri Samsun. Zararlıyla mücadeleyi aralıksız sürdüren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yeni bir projeyi hayata geçirdi. ‘İzleme ve yok etme’ amaçlı yürütülen proje kapsamında üreticilere feromon tuzak dağıtımı yapıldı. Meyve bahçelerinde tuzak kurulumu uygulamalı olarak anlatıldı.
Kahverengi kokarcada saha mücadelesi başladı
Haber: Samsun İl Enformasyon

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kahverengi kokarcayla mücadeleyi çok yönlü sürdürüyor, üreticiyi destekliyor.

Tarımsal üretimi özellikle de fındık bahçelerini tehdit eden kahverengi kokarca zararlısıyla saha mücadelesi başladı.
“Kahverengi Kokarca Popülasyonunu İzleme ve Yok Etme Amaçlı Feromon Tuzak Kullanımı Projesi”ni hayata geçiren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tuzak kurulumu gerçekleştirdi. zararlının bir önceki yıl gösterdiği, yoğunluğa göre Terme, Salıpazarı, Çarşamba, Ayvacık, Tekkeköy, Canik, İlkadım, Atakum, 19 Mayıs, Bafra, Alaçam, Yakakent, Asarcık, Kavak, Havza, Vezirköprü, Lâdik ilçelerinde 150 adet feromon tuzak dağıtımı yapıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’ın da katıldığı etkinlikte meyve bahçelerine tuzak asıldı, çiftçilere eğitim verildi.

Yoğun mücadeleyle ürün kaybını en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten İl Müdürü Sağlam, “Samsun Büyükşehir Belediyemizle birlikte daha önce 2019 yılından beri bölgemizde görülen kahverengi kokarca böceği ile ilgili kahverengi kokarcanın ne olduğu, bunun kimyasal mücadelesinin ne olduğu hakkında, birçok defa çiftçi toplantısı yaptık. Özellikle fındık üretiminde ülkemizde Samsun ikinci sırada yer almakta. Kahverengi Kokarca bizim için tabii ki diğer bütün ürünlerde de zararlı bir böcek ama bu fındıkta biraz daha fazla kendisini göstermekte. Biz 17 ilçemizde şimdilik 150 adet tuzak asıyoruz. Bu asmış olduğumuz feromon tuzaklarda kahverengi kokarca böceğinin cezbedici maddesini ilave ediyoruz. Bunun öncelikle yoğunluğunun nerelerde olduğunu tespit edebilmek için bunlar izleme tuzağı olarak yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 47 tane köyümüzde yoğunluk vardı. Özellikle bu köylerimizdeki yerlere tuzaklarımızı asıyoruz. Bunların haricinde bir yayılma olacak mı? başka yerlerde de olacak mı? Öncelikle yoğunluğun nerede olduğunu bu feromon tuzaklarla kayıt altına alıyoruz. Kullanılan fenomen tuzakların içerisindeki cezbedicilerle bu ağaçlarda kümelenmeler meydana geliyor. Özellikle bu ağaçlarda böceklere toplu imhalar gerçekleştireceğiz. Biliyorsunuz biyolojik ve biyoteknik mücadelenin de öncülüğü başlangıcında özellikle bu izleme tuzaklarının çok büyük yardımı olacak. Buraların yoğun olduğu yerlerde parazitoidleri yani samuray arılarını oralara salacağız ve bu izleme tuzaklarına göre de, gerekmez İnşallah ama kimyasal ilaçlamayı da nerelerde yapacağımız böylece belli olacak. Sahadaki arkadaşlarımız her hafta buraları kontrol ve takip edecek. Bunların yoğunluk tespitini yapabilmek nerelerde bulaşık var bununla ilgili çalışmayı yapmak için Böyle bir proje uyguladık.  Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne de desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. İleriki aşamalarda İnşallah olmaz ama olursa da kimyasal mücadelede de çiftçilerimizin ilaçlarıyla alakalı da Büyükşehir belediyemizin destekleri yine olacak. Samsun valimizde bu mücadeleye yoğun bir şekilde destek veriyor. Bakanlığımızın yine tavsiye ilaçlarıyla gerek kimyasal, gerekse biyosidal ilaçla ilgili özellikle mekanik mücadele ile ilgili evlerde ve sahada nelerin kullanılacağıyla alakalı önerilerini alıyoruz ve vatandaşımıza bu bilgileri sağlayacağız. Çiftçilerimize ürünlerinde İnşallah sıkıntısız, zararsız bir sezon diliyorum” diye konuştu.

 “Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planı” kapsamındaki proje, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliği ile çok sayıda ilçeye ulaşacak.

Düzenlenen etkşnlşkte konuşan Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Ali Korkmaz, “Yaklaşık bir yıldır Samsun’da çok önemli bir tehlike olan verimliliği önemli derecede düşürmesi beklenen ama inşallah olmayacak diyerek elimizden gelen her türlü çalışmayı yapmış olduğumuz kahverengi kokarca böceği ile mücadelede, bizlerde büyükşehir belediyesi olarak üzerimize düşen katkıyı ve sorumluluğu yerine getirmekle mutluluk duyuyoruz. İnşallah bu yaptığımız çalışmayla proje amacına ulaşarak mümkün olduğu kadar en az zararla bu kahverengi kokarca belasından kurtulmuş olacağız. Bu vesile ile bu çalışmanın Samsun’da Çarşamba, Terme, Tekkeköy başta olmak üzere fındık üretim alanlarında çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Mücadele planı kapsamında üreticilere yönelik eğitim-yayım çalışmaları da düzenleniyor.

Destek kapsamında çiftçilere dağıtılan feromon tuzakların kurulumu teknik personel tarafından uygulamalı olarak anlatıldı.
samsun kahverengi kokarca feromon tuzak mücadele fındık destek tarım ve orman