Keles Dağları lavanta kokuyor

15 August Thursday, 2019
Bursa’da yaygınlaşan tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği meyvelerini veriyor. Kadın çiftçilerin yetiştirdiği lavantalar düzenlenen tarla gününde hasat edildi.
Keles Dağları lavanta kokuyor Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera: Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf: Orhan KAĞITÇI
 
Bursa’nın kıraç arazilerine kadın eli değdi, dağ taş lavantaya büründü.

"Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi" kapsamında yürütülen çalışmalara katılan Bursalı kadın çiftçiler tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğini sevdi.
Kıraç arazilere ekilen lavantalar düzenlene tarla gününde hasat edildi.

"Kıraç Arazilerin Kokusu Lavanta" projesinin hasat törenine katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, 2 yıldır yürüttükleri projeden başarılı sonuçlar aldıklarını belirtti.

Konuşmasında kadın çiftçilere teşekkür eden Aygül, “''Ülkemiz tıbbi ve aromatik bitkiler alanında günden güne dünya ticaretin artan bir grafiğimiz var. Şu anda dünyada 185 milyon dolar gelirle 18. Sırada yer alıyoruz. Biz de bu kapsamda, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığımızın Kırsal Alanda Kadın Çiftçilerimizin Güçlendirilmesi amacıyla  'kıraç arazilerin kokusu lavanta' projesini başlattık. Bu Projemiz yaklaşık 2 yıldır devam ediyor. Keles ve Büyükorhan'da 3 kadın çiftçimize 3 dekarlık alanda lavanta bahçesi oluşturduk. Bu tip kıraç arazilerde yapılan lavanta üretiminin ikinci yılında, üretim girdilerini çıktıktan sonra dekar başına yaklaşık 1500 liralık bir gelir kalıyor. Biz bu çalışmaları yürütürken eğitim, yayın, bilgi, enformasyon gibi çeşitli konularda çiftçilerimize hizmet sunmaktayız. Bu Projemizin Büyükşehir Belediyemiz, İlçe Belediyemiz ve Kaymakamımızın destekleriyle daha iyi seviyelere ulaşacağına inanıyorum.'' dedi.  
       
Katma değeri yüksek ürünler arasında olan lavantanın yağı da oldukça değerli.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin projeye hibe ettiği distilasyon makinesi sayesinde kıraç arazilere ekilen lavantaların yağı da pazardaki yerini alacak.

Tarla günü etkinliği lavanta hasadının ardından lavanta yağı distilasyonu ile sona erdi.
bursa kadın çiftçi lavanta tarla günü lavanta yağı