Kovid-19 aşı çalışmalarına bir destek de TAGEM’den

14 April Tuesday, 2020
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TÜBİTAK ile ortak çalışma yürütüyor, Kovid-19 salgınına karşı aşı geliştirmeye destek oluyor.
Kovid-19 aşı çalışmalarına bir destek de TAGEM’den Koronavirüs salgınına karşı aşı geliştirme çalışmalarına Tarım ve Orman Bakanlığı desteği sürüyor.

Bakanlık bünyesinde 48 enstitü, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında aşı geliştirme çalışmalarına başladı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü yeni tip Koronavirüs salgınına karşı aşı geliştirme çalışmalarına İstanbul Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü vasıtasıyla dâhil oluyor. Bu kapsamda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile ortak araştırma yapılıyor.
 
Aşı araştırmalarına Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü vasıtasıyla dâhil olan TAGEM, yapılacak bir kit aracılığı ile antiserum ve aşı çalışmalarını yürütebilecek. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bu çalışmaları TÜBİTAK ile birlikte yürütecek.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, Etlik'teki Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünün de Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışmalar
yürütüldüğüne işaret ederek, bu çalışmaları sonuca ulaştırmak için de çaba harcadıklarını dile getirdi.

Geliştirilebilecek her türlü çalışmada TÜBİTAK'a gönüllü olarak danışmanlık yapacaklarını belirten Kayacan, “Bu araştırmaları birlikte yürüterek, çalışmaların çiftçiye çok hızlı bir şekilde yönlendirilmesi ve üretim modellerinin belirlenmesi adına elimizi taşın altına koyduk.

TÜBİTAK'tan gelen her türlü talebe de kapımız açık." dedi.

''Ayçiçeği ve mısırda yerli ve milli çeşitleri göreceksiniz"

Salgına karşın üretimin durmaması için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Kayacan, bu süreçte Ar-Ge faaliyetlerinin yanında sahada da bulunduklarını anlattı. 

Kayacan, yerli ve milli tohum çalışmalarının da sürdüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde ayçiçeği ve mısırda yerli ve milli çeşitleri göreceksiniz. TAGEM'in geliştirdiği buğday, arpa, mısır, yonca yem bitkileri, aklınıza ne geliyorsa il il bunları planladık. İlkbaharda ekimi yapılacakların çalışmaları da gerçekleştirildi. Bizim yerli ve milli çeşitlerin yabancı çeşitlerden geri olmadığını tüm çiftçilerimize gösteriyoruz."
tarım ve orman tagem tübitak koronavirüs aşı veteriner yerli tohum mısır