Köyün şehirli kadınlarından bal mesaisi

25 July Thursday, 2019
İzmir'in Urla ilçesinde korkuluklarıyla ünlenen kırsal Barbaros Mahallesi'nin "şehirli" ve "köylü" kadınları bal üretimi için güç birliği yaptı.
Köyün şehirli kadınlarından bal mesaisi İzmir'e 50 kilometre uzaklıktaki Barbaros Mahallesi, adını son 3 yıldır düzenlediği Korkuluk Festivali ile duyurdu. Sonbaharda gerçekleştirilen festival, yerli ve yabancı turistleri köye çekiyor.

Son dönemde ünlenen Barbaros, festivalin dışında organik yaşama dönüşün etkisiyle şehirden göç de almaya başladı.

Uzun yıllar büyük şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan kadınlardan bazıları, emeklilik döneminde sakin, sessiz ve huzurlu bir hayat için Barbaros'u tercih etti.

Akrabaları ve arkadaşlarının tavsiyesiyle Barbaros'tan ev alan kadınlar, köy yaşantısına da çabucak ayak uydurdu. Kimi bahçesinde organik ürün yetiştirdi, kimi kümeste tavuk beslemeye başladı. Şehirden göç eden yaklaşık 10 kadın da köydeki hemcinsleriyle bal üretimi için kolları sıvadı.
 
Kadınlar önce arıcılık eğitimi için köydeki kursa katıldı. Ardından da Barbaros'ta balcılık yapan Nevin Balcı ve diğer kadınlardan işin püf noktalarını öğrendi. İzmir Büyükşehir Belediyesinden aldıkları arı kovanlarıyla işe koyulan kadınlar, haftanın belirli günlerinde arazide çalışıyor.

Görev dağılımı yapıldıktan sonra yola çıkılıyor. Daha önce mesaiye makam ya da özel araçlarıyla giden kadınlar, köydeki işlerine gitmek için traktörü kullanıyor.

Kısa sürede önemli bir tecrübeye ulaşan kadınlar büyük emek verdikleri arılardan elde edecekleri bal için gün sayıyor.
izmir bal arı arıcılık kadın