Makarna sektöründen dev ihracat

25 October Wednesday, 2023
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği, yılın 9 aylık döneminde 700 milyon dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı. İhracat rakamının yılsonuna kadar 1 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülüyor.
Makarna sektöründen dev ihracat Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Aykut Göymen, sektörün yılın 9 aylık döneminde 700 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, yıl sonuna kadar 1 milyar dolar seviyesine ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Göymen,  TMSD'nin 1997 yılında Uluslararası Makarnacılar Derneğine sunduğu önerinin ardından 25 Ekim'in Dünya Makarna Günü olarak kutlandığını hatırlattı.

TMSD'nin sektörün istek ve beklentileri doğrultusunda çalışmalarını yürüttüğünü ifade eden Göymen, "Bugünün kutlanmasında öncülük ettiğimiz için gurur duyuyoruz çünkü Türkiye makarna üretimi ve ihracatında dünya ikincisidir. Geçen yıl, Türkiye'nin makarna ihracatı 1 milyon 350 bin ton civarında ve bu yıl bu miktarı geçeceğiz. Yılın 9 ayına baktığımızda yaklaşık 700 milyon dolar ihracatımız oldu. İhracatımız yıl sonunda 1 milyar dolar seviyelerine çıkacaktır." dedi.

  Türkiye makarnalık durum buğdayı ihracat etmeye başladı

Göymen, Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi ve TMSD'nin makarnalık buğdayın üretiminin artması için çeşitli çalışma yürütüldüğü vurguladı.

Önceki yıllarda makarna ihracatı için buğday ithalatına ihtiyaç duyulduğunu anımsatan Göymen, şöyle devam etti:

"Çalışmalar sonucunda makarnalık durum buğdayının ekim alanları genişledi ve bu yıl bunun sonuçları görülmeye başlandı. İki ay öncesi itibarıyla önceden ithal etme durumu kaldırıldı. Artık hem yurt içi hem de dışındaki ihtiyacımızı karşılayabilecek buğdaya sahibiz. Yani geçen yıllarda makarna ihracatı için buğday ithal ederken şimdi ithal etmemize gerek kalmadı. Makarna üretimi için ithal ettiğimiz makarna bedeli ülkemize döviz olarak kalıyor. Tarihimizde ilk defa makarnalık durum buğdayı ihracatına başladık, şu ana kadar 750 bin ton civarında makarnalık durum buğdayı çıkışı oldu ve bu 1 milyon tona kadar da gidecek. Geçen yıl 3 milyon 250 bin ton civarında makarnalık durum buğdayı rekoltesi elde edildi, bu yıl 4 milyon ton üzerinde bir mahsul elde edildi. 4 milyon ton üzerinde olması dolayısıyla makarnalık durum buğdayı ihracatı serbest bırakıldı."

Sektörün hedefi dünya liderliği

Türk makarnalarının 160 ülkeye ihracatının yapıldığını anlatan Göymen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kısıtlamalar çözülürse Türk makarna sektörünün ileri gideceğini düşüyorum. Türk makarnacılar olarak bütün dünyaya odaklanıyoruz. Türk makarna sektörünü bütün gıda fuarlarında görmek mümkündür ve bu bize gurur veriyor. Bizim hedefimiz tüm dünya ve ihracat konusunda liderliğe oynamak. Türkiye makarna sektörü olarak biz ülkemizi dünyada en iyi şekilde temsil ettiğimizi düşünüyoruz. Her ülkenin istek, ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak her türlü üretimi yapabilecek altyapıyla, teknoloji ve dinamiğe sahibiz."
makarna ihracat buğday tmsd