Muşlu üreticinin hedefleri çilek bahçesiyle büyüdü

27 November Tuesday, 2018
Uçsuz bucaksız tarım arazilerine sahip olan Muş’ta son yıllarda ürün çeşitliliği de arttı. Devlet desteğiyle alternatif ürünlere yönelen çiftçiler başarılı sonuçlar elde ediyor. Bu yıl ilk defa tarlasının bir bölümünde çilek yetiştirmeye başlayan İsmet Çaldır elde ettiği sonuçtan memnun.
Muşlu üreticinin hedefleri çilek bahçesiyle büyüdü Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: Mehmet OĞUZ

Çoğunlukla hububat, şeker pancarı ve tütünün yetiştirildiği Muş son yıllarda ürün yelpazesini genişletti.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar sonucunda farklı ürünlerle tanışan çiftçiler deneme ekimlerinden kazançlı çıktı.

18 yıldır çiftçilik yapan ve Tekyol Köyü’ndeki tarlasında bu yıl ilk defa çilek yetiştiren İsmet Çaldır, ilk ürününü satmakta hiç zorlanmadığını söylüyor.

Çaldır bu işe başlarken Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinin kendisine her konuda destek olduğunu belirten Çaldır, “Tarım il Müdürlüğü’ne müracaatımızdan sonra ekimini yaptık. İlk yıl olmasına rağmen verimi de iyi. Daha önce yonca buğday ekiyorduk. Bu sene Muş Tarım İl Müdürlüğü bize alternatif ürün sundu. Biz de yetiştirmeyi deneyeceğiz. Uygunsa devam ettireceğiz.” dedi.

İsmet Çaldır, bu işe başlarken Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinin danışmanlığının kendisine gereken cesareti verdiğini vurgulayarak, “İl müdürlüğü personeli bize çok destek oldu. Sık sık gelip kontrol ettiler.” ifadesini kullandı.

Eşinin genç çiftçi desteğine başvurusunun kabul edilmesi ile çilek bahçesi kurmak için gereken tüm malzemelerin devlet desteği ile karşılandığını belirten üretici Çaldır, çok kaliteli ve lezzetli bir çilek ürettiğinin altını çizdi.

İlk kez hasat ettiği çileklerde hiçbir ilaç ve gübre kullanmadığını vurgulayan Çaldır, “İlaç, katkı maddesi yada gübre kullanmadım. Çileklerim organik. Aroması çok güzel bir çileğimiz var.” dedi.

Bu ilk deneme ekiminde müşterilerine çilek yetiştirmekte zorlandığını anlatan Çaldır, köyün toprak ve iklim yapısının çilek yetiştiriciliğine uygun olduğunu, önümüzdeki yıl tarlasının tamamına çilek ekmeyi planladığını belirtti.

Çaldır, “İlk denememizde yağmurların etkisiyle biraz geç ürün aldık. 15 Ağustosta ilk hasadımız başladı. O günden sonra 800 - 1000 kilo arası çilek topladık. İlk denememiz olmasına rağmen çilekte başarılı olduk. Bundan sonra da tarım il müdürlüğü alternatif ürün önerirse deneriz. Çevremize de yaygınlaştırırız.”

Eşi ve kızlarıyla birlikte çalıştığı tarlasını küçük bir aile işletmesine dönüştürmeyi başaran İsmet Çaldır, çilek bahçesi için gerekli malzemelerin Tarım Bakanlığı Hibe desteği ile karşılandığı için kendisine hiçbir maliyeti olmadığını vurguladı.
 
muş çilek tarım ve orman bakalığı destek ismet çaldır