Organik yumurta nasıl anlaşılır?

24 December Monday, 2018
Ankara Kalecik’te yaşayan İsmail Songür, ilk organik yumurta satıcılarından. 2007’den itibaren ailesiyle beraber organik üretim yapan Songür, üretim sırasında dikkat ettiği konuları Web Tarım TV’ye anlattı, gençleri organik üretime davet etti.
Organik yumurta nasıl anlaşılır? Haber: Cem BAYAN
Kamera: Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI


Organik yumurta: sadece doğal besinlerle beslenen tavuklardan elde edilen yumurta. Ankara’nın Kalecik İlçesi’nde yaşayan İsmail Songür, 2007’den beri organik yumurta işi ile uğraşıyor. Songür çiftliğinin kapılarını Web Tarım TV’ye açtı.

Çiftlikteki tavuklar kümeslerinin dışındaki bahçede gezerek besleniyor. Yumurtalar kümeslerden toplandıktan sonra paketleme işlemine giriyor.

Songür, organik yumurta sürecini mikrofonlarımızı anlatarak “Şu anda 900’e yakın tavuğum var. Günde 200-250 yumurta alıyorum. Organik yumurta paketlenmeden pazarlarda satılamaz. Kendi markamızı oluşturup, onay belgelerini ve barkodumuzu aldık. Paketlerken 53-70 gram arasındaki yumurtaları kullanıyoruz. Bu şekilde pazara satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

" Organik ürünün numarası ‘0’ " 

İsmail Songür, paketleme sürecine değinerek “Onluk paketlerde paketleme işlemi yapıyoruz. Yumurtaların üstüne organik olduğunu belirten 0 numarasını içeren kaşeyle mühürlüyoruz. Ayrıca kaşenin içerisinde işletme numarası ve son kullanma tarihi de yer alıyor. Paketin üzerine etiket yapıştırıyoruz. Bu etiketin üzerinde markamızla birlikle sertifikalarımızı gösteren, Tarım ve Orman Bakanlığı, denetleyici firma ve organik ürün logoları yer alıyor.” şeklinde konuştu.

 “Gençlere bu işi tavsiye ederim”

Yaptığı işten zevk aldığını söyleyen İsmail Songür “Bu iş gerçekten zevkli. Canlılarla uğraşmak, yumurtanın tüketimi çok lezzetli. Gençlerimiz ufak adımlarla başlamalı, yavaş yavaş büyümesini tavsiye ederim.” dedi.

İsmail Songür’ün eşi Satı Hanım da üretim sırasında eşine yardımcı olduğunu söyleyip “Eşimle birlikte toplayıp paketliyorum. Çocuklarımız da onları pazara götürüp, satıyor. Hep birlikte bu işi yürütüyoruz. Ben de memnunu bu işten.” sözlerini dile getirdi.

Kalecik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ayşe Çırak organik tarım sektörüne girmek isteyenlere izleyecekleri prosedürleri açıkladı. Çırak “Bu işe girmek isteyenler, çiftçi kayıt sistemine kayıt olup denetleyici firma ve kurumlarla iletişime geçmelidirler. Bu kurumlar çeşitli araştırma ve analizler yaparak üreticiyi bilgilendirme yapıp onay veriyor. Bu kuruluşlarda bizim sistemimize kayıt işlemlerini tamamlıyor.”
 
ankara kalecik organik yumurta üretim