Ormanı sevgiyle temizlediler, tonlarca atık topladılar

07 May Tuesday, 2024
Orman Benim projesine katılan çocuklar, gençler, gönüllüler ve personel yangınlarla mücadeleye çöp toplayarak başladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı projenin açılışını Muğla’da yaptı. Çocuklar ve gençler proje sayesinde ormanı koruma bilincinin artacağını belirtti.
Ormanı sevgiyle temizlediler, tonlarca atık topladılar
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Mustafa COŞKUN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI


Yeni nesil bilinçleniyor, “Orman Benim” diyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Muğla’da başlattığı “Orman Benim” projesi her yaştan gönüllüyü orman alanında buluşturdu.

Buldukları en küçük çöpü bile toplayan çocukların tek amacı orman zeminini temizleyerek yangınları önlemekti.

Muğla’nın orman yangını konusunda hassas bir bölge olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, önümüzdeki sezon için aldıkları tedbirleri Tarım TV’ye şu sözlerle anlattı: “Bütün hedef bir farkındalık yaratmak. Ormanı herkesin sahip çıkmasını sağlamak. Biz Muğla olarak geçtiğimiz yıllarda yaşanan orman yangınlarından çok olumsuz etkilendik. Çok ciddi sahalar kaybettik. Şimdi hedef, yangın başlamadan yangına neden olabilecek insan kaynaklı atıkları toplamak. Ormana sahip çıkma bilincini küçük çocuklardan başlatmak için bugün harika bir kampanya başladı. Bu duyarlılığı artırmak için üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Asıl mesele bütün alanlarda olduğu gibi; yeşil vatanın korunması, mavi vatanın korunması, sürdürülebilir gıda güvencesi, sürdürülebilir tarım için, genç yaştan itibaren duyarlılığın artırılması için bu kampanyaları yapıyoruz. Harika bir proje. Yaşatmaya devam edeceğiz. Bu yaz da yangınların çok az olduğu bir sezon diliyoruz.”

Ormandaki çöplerin toplanması yangın riskini azaltan önemli bir faktör.

Projenin en önemli özelliği personelden influencerlara her kesimden katılımcıyı bir araya getirmesi.

Orman İşçisi İbrahim Karaca eğitimlerle ve teknik imkânlarla her zaman yangınla mücadeleye hazır olduklarını ifade etti.

Influencer Elif Kübra Genç de önemli olan çöp toplamak değil hiç atmamak vurgusu yaptı.

"Orman Benim" kampanyasında 313 ton atık toplandı, bu çöpler geri dönüşüme gönderildi.

Bakan Yumaklı, "Bu gerçekleştirdiğimiz kampanyamız bir ilk ama son değil" sözleriyle projenin yurt genelinde devam edeceğini duyurdu. Bakanlık olarak orman yangılarına her sezon öncesi olduğu gibi hazırlıklı girdiklerini aktaran Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğünün ülke genelinde teyakkuz halinde olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı bütün vatandaşları doğaya çöp atmamaları konusunda uyardı. Ormana atılan bir çöpün, biz izmaritin binlerce ağacın yanmasına, ekosistemin yok olmasına sebep olduğunu belirtti.
orman benim proje çöp atık çocuk genç gönüllü ogm tarım ve orman