Rekor fidanlar toprakla buluştu

11 November Monday, 2019
81 ilde saat 11:11’de başlayan fidan dikim etkinlikleri şenlik havasında yapıldı. Ankara’daki törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Hedefimiz zümrüt yeşili bir Türkiye fotoğrafı ortaya çıkarmaktır.” dedi.
Rekor fidanlar toprakla buluştu 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü seferberliğinde yeşil bir Türkiye için bir araya gelen 7’den 70’e ağaç gönüllüleri milyonlarca fidanı toprakla buluşturdu. 
Ankara’da ilk fidanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan dikti.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Geleceğe Nefes kampanyası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saat 11:11’de diktiği fidanla tüm yurtta aynı anda başladı.
Tüm yurtta aynı anda binlerce vatandaşın fidan diktiği etkinliğe Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli eşiyle birlikte katıldı.
Farklı illerdeki ağaç dikim etkinliklerine canlı bağlantıların yapıldığı törende Cumhurbaşkanı Erdoğan etkenliklere katılan bakanlarla konuştu.
Geleceğe nefes seferberliğinin gördüğü yüksek ilgiyle hedeflerini aşarak dünyaya örnek olacak bir kampanyaya dönüştüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne kadar çok ağaç dikersek geleceğe o kadar büyük miras bırakmış oluruz." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ankara'daki fidan dikim alanından her yaştan, her meslekten, her meşrepten tüm tabiat aşığı kardeşlerime muhabbetlerimi gönderiyorum. Toprakla buluşturduğumuz bu fidanların ülkemiz, milletimiz ve 81 vilayetimiz için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum." ifadesini kullandı.
Dede Korkut'un ağacı "Ağaç ağaç dersem sana arlanma ağaç, Mekke ile Medine'nin kapısı ağaç, Musa Kelimin asası ağaç, büyük büyük suların köprüsü ağaç, kara kara denizlerin gemisi ağaç, Zülfikar'ın kını ile kabzası ağaç." ifadeleriyle anlattığını aktaran Erdoğan, "İşte bugün burada diktiğimiz fidanların her birinin ileride nerede, hangi hayırlı iş için kullanılacağını şimdiden bilemeyiz. Onun için ne kadar çok ağaç dikersek geleceğe o kadar büyük miras bırakmış oluruz." şeklinde konuştu.
Ecdadın "Ağaç dalıyla gürler" dediğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz de 82 milyon hep birlikte ortaya koyacağımız eserlerle ve elbette diktiğimiz fidanlarla oluşturacağımız ormanlarla gürlemeyi sürdüreceğiz. Milletimiz hep olduğu gibi bugün de tarih yazıyor. İstiklaline ve istikbaline yönelik saldırılara karşı verdiği mücadeleyle tarih yazıyor, terör örgütlerine karşı tarih yazıyor. Ekonomide, sanayide, ihracatta, turizmde her alanda tarih yazıyor." diye konuştu. 
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 11 milyon fidan ile  ‘Daha yeşil bir Türkiye’ için gerçekleştirilen seferberlikte konuştu.  Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin, orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, son 17 yılda yapılan ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin rakamları paylaştı.
Tarihi bir gün olan 11.11.2019-Milli Ağaçlandırma Günü’nün hayırlı ve ebedi olması temennisinde bulunan Bakan Pakdemirli, vatandaşların projeye gösterdiği yoğun ilgiye değindi, 14 milyona yakın bir sayı da fidan sahiplenildiğini belirten Pakdemirli, ‘‘Bugün görüyoruz ki; Milletimizin Orta Asya’nın kalbinden çıkardığı “Hayat Ağacı”, Anadolu’nun göğsünde büyüyen bir “Hayat Çınarı”na dönüşmüştür. Zira bizim kuruluşumuzun rüyası, “Çınar’dır; kurulduğumuz yerin adı, Söğüt’tür.Öyle ki: Bizim; dünyamız da ağaçtır, rüyamız da... Bizim; sevdamız da ağaçtır, davamız da... İşte biz, “Geleceğe Nefes” olmaya karar verdiğimizde, bu kampanyayı 11 Milyon fidan ile sınırlandırmıştık. Ancak gördük ki aziz milletimiz, bu kampanyayı bir seferberliğe dönüştürerek bir ‘Memleket Meselesi’ haline getirdi. 11 Milyon fidanın tamamının birkaç gün içinde sahiplenildiğini görünce bizler de bu ilgiyi ve heyecanı karşılıksız bırakmayarak sahiplenilecek fidan sayısını 11 Milyonun üzerine çıkardık. Bugün en son baktığımda, sahiplenilen fidan sayısı 14 milyona yaklaşmıştı.’’ dedi.
‘‘2023 Hedefimiz 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak’’
Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin, orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, son 17 yılda yapılan ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin rakamları  paylaştı.
Pakdemirli; ‘‘Biz, ‘Daha yeşil bir Türkiye, daha yaşanabilir bir Dünya’ hedefiyle yola çıktık. Bu hedefle; dünyanın orman varlığı azalırken, Türkiye’yi orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri konumuna getirdik. Ve 3 kıtada çevre ülkelere ormancılık desteği veren yegane ülke olduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Bakanlık olarak biz; 57 yılda yapılan ağaçlandırmanın 1,5 katını, son 17 yılda yaptık. Yanan ormanların 40 misli kadar alanı, ağaçlandırdık. 2002 yılından önce, yılda 75 milyon fidan üretilirken, biz, son 17 yıldır, yılda ortalama 350 milyon fidan üretiyoruz. 2002 öncesinde ülkemiz yüzölçümünün 4’te 1’i orman iken bugün, yüzölçümümüzün 3’te 1’ini ormanlık alana ulaştırdık. Yani orman varlığımızı 17 yılda, 1.8 milyon hektar alan artırdık. Ve bugün hamdolsun, iki Kıbrıs adası büyüklüğünde orman alanını ülkemize ve milletimize kazandırmış olduk. İnşallah 2023 yılına kadar da ülkemizde 7 Milyar fidanı toprakla buluşturacağız. Yani 7 Milyarlık dünya nüfusu kadar, fidan dikmiş olacağız.’’ diye konuştu.
Bakan Pakdemirli, 11 milyon fidan seferberliği ile Türkiye’nin Guinness Rekorlar Kitabına da adını iki rekorla yazdıracağını belirterek; ‘‘232 bin 647 adet fidan ile Endonezya’ya ait olan ‘1 saatte en fazla fidan dikme’ dünya rekoru, bugün Çorum’da 1 saatte daha fazla fidan dikerek Türkiye adına tescil ettirilecek. İkinci rekorumuz için de; bugün fidan dikerken çektirdiğiniz bir fotoğrafı gelecegenefesalbum.com adresine yüklemenizi istiyoruz. Böylelikle “Dünyanın En Büyük Online Fidan Diken İnsan Albümü”nü Guinness’e tescil ettirerek ikinci bir rekora daha milletçe imza atmış olacağız’’ diye konuştu.
 
11 milyon fidan geleceğe nefes ağaç fidan tarım ve orman