Tarlalar yerli ayçiçeğiyle dolacak

25 April Tuesday, 2023
Trakya’nın günebakan projesi çerçevesinde yerli ayçiçeği tohumu yaygınlaştırma çalışması yapılacak. Bölgede yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” ile hem tüm araziler tarıma kazandırılacak hem de yerli tohumla ayçiçeği üretimi yaygınlaşacak.
Tarlalar yerli ayçiçeğiyle dolacak
Tarım ve Orman Bakanlığının hayata geçirdiği projeler üreticiyi destekliyor, yerli tohum kullanımını arttırıyor.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi birçok kentte atıl arazilerin tarıma kazandırılmasını sağladı.

Ayçiçeği üretim merkezi konumundaki Trakya bölgesinde yerli ayçiçeği tohumuyla üretimin yaygınlaştırılması için birçok kurum iş birliği yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığının Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi çerçevesinde, Trakya Bölgesi'nde Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından geliştirilmiş yerli hibrit çeşitlerin üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla 2023 yılında yürürlüğe konulan “Trakya’nın Günebakan Yüzü” yağlık ayçiçeği projesinin uygulama protokolü; Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy’un katılımı ile imza altına alındı.

Bu kapsamda Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen yerli hibrit çeşit tohumlar çiftçilere dağıtıldı.

Edirne'de, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından uygulanan "Yerli Hibrit Ayçiçeği Tohumu Ekilişlerini Artırma Projesi" kapsamında 17 bin dekarlık alana ekilmek üzere 563 üreticiye, yüzde 90 hibeli 784 torba ayçiçeği tohumu dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce uygulamaya konulan "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" çerçevesinde hazırlanan 3 milyon 332 bin 700 liralık projenin yüzde 60'ı Bakanlık, yüzde 30'u Trakya Kalkınma Ajansı, yüzde 10'u ise üreticiler tarafından karşılandı.

Proje çerçevesinde Trakya’da yerli ayçiçeği tohumu kullanımı yaygınlaştırılacak. 
trakya ayçiçeği tohum yerli tarla arazi tagem tarım ve orman