“Taşkınlar 21 yılda 693 can aldı”

18 October Friday, 2019
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen: "Son 21 yılda 900'den fazla taşkında 693 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 300 bin hektar alan taşkına maruz kaldı."
“Taşkınlar 21 yılda 693 can aldı” Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planı'nın Hazırlanması Projesi’nin kapanış toplantısı, Bolu’da yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ve yapılmış olan çalışmalar bakanlık yetkilileri, kurum ve kuruluşların temsilcileriyle paylaşıldı.

Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen “Son 21 yıla bakacak olursak 900'den fazla taşkın meydana gelmiş olup bu taşkınlarda yaklaşık 693 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 300 bin hektar alan taşkına maruz kalmış ve taşkınlardan kaynaklanan ekonomik kayıplar 13 milyar liraya yaklaşmıştır. Nüfus artışı ve sanayileşme hızı göz önüne alındığında 2040 yılında bu miktarın 1120 metreküpe kadar düşeceği öngörülmektedir. Bu verilere göre ülkemiz, günümüz itibarıyla su fakiri olmamasına rağmen su zengini bir ülke de değildir, su stresi altında olan bir ülkedir. Yapılan birçok çalışmaya göre yakın bir gelecekte ülkemizin su kıtlığı yaşayan bir ülke durumuna düşmesi bile muhtemeldir. Bu nedenle ülkemizdeki su kaynaklarının miktar ve kalitesinin korunarak gelecek nesillere aktarılması büyük önem arz etmektedir.” dedi.

Dikmen ayrıca Taşkın Yönetim Planlarının Hazırlanması Projesine 2013 yılında başladıklarını ve 11 havzada bu sürecin tamamlandığını belirterek, projenin 12 havzada devam ettiğini kaydetti.
 
taşkın bolu su yönetimi kuraklık