Tohumculuk sektörü rekorlar yılını yaşıyor

21 December Thursday, 2023
Tohumculuk sektörünü bir araya getiren Yeni Yüzyılında Türkiye Tohumculuk Zirvesinde sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu. Gelecek yıl için hedefler belirlendi. Web Tarım TV’nin sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdürleri, birlik başkanları Türkiye’nin dışa bağımlı olmadığının altını çizdi.
Tohumculuk sektörü rekorlar yılını yaşıyor
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Mustafa COŞKUN


Antalya’da düzenlenen Yeni Yüzyılında Türkiye Tohumculuk Zirvesi iki gün süren yoğun bir programla gerçekleştirildi.

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Hacı Ömer Güler Web Tarım TV’ye verdiği özel röportajda zirvenin sektör için önemine değindi. Güler, “Bitkisel ürerim son yirmi yılda önemli bir atılım yaptı, tohumculukta adeta bir devrim yaptı. 386 milyon dolarlık bir ihracatımız var. 232 milyon dolarlık da bir ithalatımız söz konusu. Rakamlar net ihracatçı olduğumuzu gösteriyor.”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı zirveye gönderdiği mesajda “İhtisas Tohum Üretim Bölgeleri”nin kurulacağı müjdesini vermişti.

Birlik Başkanı Güler bu gelişmeyi şöyle değerlendirdi: “Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri kurulması da üretim planlamasının bir parçası. Ben ülkemiz açısından bitkisel üretimin ayrılmaz bir parçası olarak görüyorum. Hepimiz sevinçle karşıladık bu haberi.”

Tohumculukta Yeni Yüzyıl başlıklı oturumlarda Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri faaliyetlerini anlattı, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Zirve süresince sektör temsilcileriyle bir arada olan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Metin Türker, teknolojiye ve inovasyona yatırımların hız kazandığını kaydetti.

Genel Müdür Türker, “Bizler dünyadaki dönüşüm çerçevesinde Ar-Ge politikalarımızı güncelliyoruz. Bunların sahada uygulanmasına yönelik çalışmalar da yürütüyoruz. Uzaktan algılama, yapay zeka, coğrafi bilgi sistemleri ve İHA’lar gibi son teknolojileri de Ar-Ge çalışmalarımızım içerisine dahil edeceğiz.” dedi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Hasan Gezginç, Türkiye’de tohum sektörünün çok iyi yerlere geldiğini belirtti. Genel Müdür Gezginç, deprem bölgesindeki üreticilere verilen desteklerle ilgili de şu bilgileri verdi: “Çok dinamik bir sektörümüz var. Türkiye’de özellikle tohum anlamında herhangi bir dışa bağımlılığımız yoktur. Deprem bölgesinde öncelikle kuraklığa dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesine destek veriyoruz. Tohumları yüzde 75 hibeyle çiftçilerimize dağıttık.” 

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, tohumdaki kalitenin doğrudan verimi etkilediğini vurgulayarak, “Türkiye tohumculukta kendine fazlasıyla yeten bir ülke. Özellikle hububat tohumunda her bölgeye uygun buğday tohumluğu çeşidi var. Devlet destekleri, ıslahçı arkadaşların başarısı ve tohum sanayicilerinin vermiş olduğu yatırım desteği yüksek rekoltenin gelmesine zemin hazırladı. Sektör ciddi bir ihracat yapar boyuta gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliğinin Başkanlığını yürüten Yıldıray Gencer, Cumhuriyetin yüzüncü yılında tüm tohumculuk sektörünü kapsayıcı bir zirve yapmayı önemsediklerini belirtti. Türk tohumculuk sektörünün net ihracatçı konumda olduğunu vurgulayan Gencer, Türkiye’nin 100’den fazla ülkeye ihracat yaptığını kaydetti.

Zirvenin çıktılarını değerlendiren Gencer, tohumculuk sektörünün hedeflerini şu sözlerle özetledi: “ECOSA bölgesel bir güç. Biz Türkiye olarak bu on ülke içinde en gelişmiş olan ülkelerden biriyiz. Amacımız bu ülkelerde ihracatımızı arttırmak, bu ülkelerdeki üretim ve Ar-Ge faaliyetlerini daha iyi bir noktaya taşımak.”

Yeni Yüzyılında Türkiye Tohumculuk Zirvesinde desteklemeler, sektörün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Üreticiler sorularına yanıt buldu. Hedefler belirlendi.

Ülkenin dört bir yanından gelen sektör paydaşları zirveden memnun ayrıldı.
türktob ecosa tohum çalıştay antalya tigem tagem tmo tarım