"Topraksız Tarım" da örnek proje

14 December Friday, 2018
Ordu’da yaşayan İsmet Zeyrek, tarım fuarında topraksız tarım uygulamasını gördü. Bu uygulamayı rakım yüksekliği sebebiyle tarımsal üretimin kısıtlığı olduğu yörede uyguladı. Şimdi ise hem fidelerini hem de marullarını kendisi yetiştiriyor. Hedefi ise serayı daha da büyütüp yöredekilere istihdam sağlamak.
Haber: Ordu İl Enformasyon

Çamur da yok. Sülük de… Çünkü bu marullar topraksız serada yetişen marullar.

Ordulu İsmail Zeyrek topraksız tarım uygulamasını tarım fuarında gördü, Ordu’nun Kumru ilçesine marul serası kurdu. Zeyrek, “Seracılık yapmaya karar verip üretim yapmaya başladıktan sonra oğlumla birlikte 2016 yılında Samsun Tarım Fuarına gittik. Tarımla uğraştığımız ve bu işe meraklı olduğumuzdan gezerken bir stant ta topraksız tarımı gördük. Çok ilgimizi çekti ve bizde bunu kuralım dedik. Maliyetini kurulumunu sorduk. Olabileceğine karar verince bir firma ile anlaştık. Fakat sera yapılırken bazı sıkıntılar yaşadık. Bu süreçte dolandırıldık bize vaat edilen şeyler yapılmadı. Sonrasında kendi imkânlarımız ile tesisimizi kurduk ve bu günlere geldik ”dedi.

İsmail Zeyrek, yüksek rakım sebebiyle tarımsal üretimin kısıtlı olduğu yörede topraksız tarım ile 45 günde hasat yapıyor. Serasında ilk hasadı yapacağını söyleyen Ordulu üretici, “Marullarımız hasat olgunluğuna 45 günde geliyor ve yılda 8 defa bu şekilde ürün elde edebileceğiz. Tesis kurulumunda herhangi bir destek almadım. Her şeyi kendi imkânımızla yaptık. Bugün hesabı ile böyle bir tesisin kurulumu 2 yıl içerisinde kendini amorti edebilecek durumdadır ”ifadelerinde bulundu.

İlk kurulum aşamasında fideleri dışarıdan alıp diktiğini söyleyen Zeyrek, “Ama şuan da biz kendi fidemizi üretiyoruz. Burası 6.000 fide kapasiteli ve şu anda hasat gerçekleştirsek yerine hemen 6.000 fide dikime hazır halde bulunuyor. Bu şekilde sürekli üretim gerçekleştireceğiz” dedi.

Marulları pazarlamak içim sıkıntı yaşamadığını belirten İsmail Zeyrek, “Ürünlerimizi marketlere, manavlara dağıtıyoruz. Birde büyük marketlerde bu topraksız tarım sisteminin mini bir modelini de koyup vatandaşlarımızın üretim şeklini görerek kendileri toplayarak almalarını düşünüyoruz. Bunun dışında ben kendim de pazarcılık yapıyorum ve burada satıyorum. Pazarlarda şuanda iki lira civarında satılıyor” dedi.
 
marul ordu sera topraksıztarım kumru