Türkiye Yalova kivisine doyacak

12 November Tuesday, 2019
Türkiye'nin kivi üretiminde yüzde 50'lik paya sahip olan Yalova, bu yıl da dalında satılan yaklaşık 35 bin ton kiviyle ekonomiye 250 milyon lira girdi sağlayacak
Türkiye Yalova kivisine doyacak Türkiye'de kivi denince akla ilk gelen Yalova'da çiftçiler, bu yıl bereketli geçen sezonun ardından hasat heyecanını yaşıyor.
Türkiye'nin önemli kivi üretim merkezlerinden olan Yalova'da bu yıl hasatla birlikte dalında satılan 35 bin tona yakın kivinin 250 milyon lira girdi sağlanması hedefleniyor.
Önceki yıllara göre bu yıl 10 bin ton fazla üretimle yaklaşık 35 bin ton kiviyi henüz dalındayken satan çiftçiler, bahçelerindeki ürünleri toplayıp soğuk hava depolarına taşıyor.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, "Bu yıl yaklaşık 6 dekar alanda 30 bin tondan fazla bir üretimimiz söz konusu. Türkiye'de yaklaşık 60-65 bin ton kivi üretilmekte. Türkiye'de kivi üretiminin yaklaşık yüzde 50'si, yani yarısı ilimizde üretilmekte. İlimizdeki üreticilerin bir kısmı da yine çevre illerde üretim alanları açmış durumdalar. Bunları da devreye aldığımızda Yalovalı üreticilerimiz Türkiye'deki kivi üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını üretmektedir. Yalova için kivi 24 ayar altın. Kivinin Yalova'ya getirisine baktığımız zaman yan sanayileriyle birlikte yaklaşık 250 milyon liralık bir pazardan bahsedebiliriz." diye konuştu. Yılın büyük bir bölümünü bahçelerde geçiren çiftçiler, ürünlerini dalında satmanın mutluluğunu yaşıyor.
Eşiyle 2000 yılında kivi üretimine başlayan emekli öğretmen Sultan Güney de kivinin getirisinin iyi olması nedeniyle üretime başladıklarını anlattı.
 
Yalova kivi hasat altın