Uşaklı arıcı destekle işini büyüttü

21 May Tuesday, 2019
Hobi olarak başladığı arıcılıkta başarıyı yakalayan edebiyat öğretmeni Kamil Duran, devlet desteğiyle kovan sayısını çoğalttı. Türkiye'nin değişik yerlerine bal göndermeye başlayan arıcının hedefi organik bal üretmek.
Uşaklı arıcı destekle işini büyüttü Uşaklı edebiyat öğretmeni Kamil Duran, hobi olarak 2 kovanla başladığı arıcılığı devletten aldığı hibe destekle büyüttü ve kovan sayısını 150'ye çıkarttı.

Evindeki bal ihtiyacını karşılamak için 2 kovanla başladığı üretimde başarılı olan Duran, kovan sayısını arttırmak istedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Uşak Koordinatörlüğüne projesi ile başvuran arıcı Kamil Duran 32 bin 500 lira hibe desteği aldı.

Kamil Duran, arıcılıkta her gün yeni şeyler öğrendiğini, tecrübesi arttıkça bal kalitesinin de yükseldiğini söyledi.
Arıcılıkla ilgili yeni kitaplar okuyan girişimci öğretmen, dünyanın en iyi 20 bal bitkisi arasında kabul edilen arı otu ekimi yaparak arıların verimliliğini arttırdı.

Uşak'ta kovanların bulunduğu bölgeye dünyanın en iyi 20 bal bitkisi arasında gösterilen arı otu ektiğini, bu çiçekten polen alan arıların ballarının farklı bir lezzete dönüştüğünü dile getiren Duran, verimliliğin de arttığını ifade etti.

Mor renkli çiçekleri olan yaklaşık 70-100 santimetre boya kadar oluşan bitkinin polen açısından çok zengin olduğuna dikkati çeken Duran, "Yağışlı dönemde çiçeklerin polenleri dökülür, arı otunun sürekli poleni vardır, bu dönemde özellikle arılar bu bitkiden faydalanıyor. Bahar ayları boyunca yağışlı dönemde arılar beslenmiş oluyor, verim atıyor lezzet çeşitleniyor" diye konuştu.

Yazın kovanları İzmir'in Bayındır ilçesine götürdüğünü belirten Duran, şunları söyledi:

"Yılda 4 kez bal elde ediyorum. Tamamen organik bal üretmek için çaba harcıyorum. Organik ürün sertifikam henüz yok ama müracaat için hazırlanıyorum. Ege Üniversitesinde ürettiğim balı tahlil ettirdim, sonuçlar mükemmele yakın. Amacım çok bal üretmek değil sağlıklı ve lezzetli bal üretmeye çalışıyorum. Türkiye'nin her yerinden sipariş alıyorum. İlgi çok yoğun ilerleyen dönemde kovan sayısını artırmayı hedefliyorum."
 
uşak tkdk arıcılık bal destek hibe