Yalova’da yeni aronya bahçelerine binlerce fidan

19 November Thursday, 2020
Yalova’da meyveciliği geliştirmek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce üreticilere aronya fidanı dağıtıldı.
Yalova’da yeni aronya bahçelerine binlerce fidan Haber: Yalova İl Enformasyon

Yalovalı üreticiler aronyayı sevdi, çiftçiye destek İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden geldi.

"Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Projesi" kapsamında çiftçilere 5bin 100 adet aronya fidanı dağıtıldı. İl Özel İdaresinin de desteklediği proje kapsamında yeni bahçelerin tesis edilmesi amaçlanıyor.

Çiftçilere fidan dağıtımı için pandemi tedbirleri alınarak düzenlenen törene katılan Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, kentte aronya yetiştiriciliğinin yaygınlaştığını söyledi.

Aronyanın özelliklerini anlatan Parıldar, “Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü 2012 yılında başlattığı araştırmalar sonucunda 2 aronya çeşidinin üreticilere tanıtılması ve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla İl Müdürlüğümüz tarafından ilimizde 2017-2020 yılları arasında “Bakanlığımız Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” programından 6 çiftçiye 6 dekar, “İl Özel İdaresi Meyveciliği Geliştirme Projesi” kapsamında 55 çiftçiye 123 dekar olmak üzere 61 çiftçiye 129 dekar alanda aronya bahçeleri kurulmuştur. Bu yıl yaklaşık 5-6 ton ürün hasat edilmiştir. Önümüzdeki yıl bu miktarın 20 tona çıkması tahmin edilmektedir.” dedi.

Proje kapsamında önümüzdeki yıl Organik Aronya Sertifikasyonu çalışması yapılması planlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı tarımsal destekler kapsamında aronya bitkisi üreticilerine sertifikalı fide/fidan kullanım desteği 400 lira  olarak belirlenmişti.

Yalovalı çiftçilere eğitim desteği sürüyor

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Itri ve Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu açıldı.

İl Müdürlüğüne gelen yoğun talepler üzerine geçtiğimiz cuma günü Yalova Halk Eğitim Merkezinde açılan kursta tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında genel bilgiler, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği, bitki çaylarının kullanımı, dikkat edilmesi gereken kurallar gibi konularda eğitimler verilecek.

Kurs sonunda kursiyerler Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştiriciliği belgesi alacak.
yalova aronya fidan dağıtım meyvecilik destek tarım ve orman tıbbi aromatik bitki kurs Suat Parıldar