Yerli buğday ile verim artacak

21 May Tuesday, 2019
Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü GAPTAEM mühendisleri, yerli tohumların ıslahı ve geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyor. Şanlıurfa’daki çalışmalarda diğer türlere göre yüzde 40 daha fazla veren yerli tohumlardan üretilen ekmeklik ve makarnalık iki buğday çeşidi geliştirildi. Enstitü müdürü İbrahim Halil Çetiner, geliştirilen türlerin yabancı menşeli tohumun yerine geçeceği kanaatinde.
Yerli buğday ile verim artacak Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü GAPTAEM mühendisleri, yerli tohumların ıslahı ve geliştirilmesi için çalışmalarını bütün hızıyla sürdürüyor.
Şanlıurfa’daki çalışmalar kapsamında yüksek ziraat mühendisi Ali İlkhan, yerli tohumları melezleyerek Güneydoğu'nun tüm zorlu iklim koşullarında en fazla verim sağlayan ekmeklik "Polathan" ve makarnalık "İlkhan" adı verilen buğday çeşitlerini geliştirdi. İlkhan “Yerli tohum çeşitleriyle çiftçilere daha verimli tohumlar kazandırmayı amaçlıyoruz. İlkhan buğday çeşidimiz, yüksek sarı renge sahip olmasıyla bölgedeki en sarı renkli çeşidimiz olmuştur. Dolayısıyla bulgur ve makarna sanayisinde sarı renk istenen bir özelliktir. Benzer çeşitlere göre daha verimli, dekar başına 900 kilogram verime ulaşmaktadır." dedi
GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner de "Islah çalışmaları uzun yıllar alan çalışmalar. Sonucunda da ıslah edilen çeşidin bir yönüyle bile olsa farklı olması gerekiyor. Birçok yönüyle farklı, verimi yüksek ve bölgemize uygun yeni iki buğday çeşidimiz tescil edildi. Bunlardan biri ekmeklik biri de makarnalık olarak çiftçimizin ve sanayicilerimiz hizmetine girecek. Verimi ve kalitesi yönünden ümitvar olduğumuz bu çeşitler, umuyoruz ki çiftçilerimiz tarafından ekilen, sanayicimiz tarafından tercih edilen yerli ve milli çeşitler arasında yer alacaktır. Bölgedeki yabancı menşeli tohumların yerini bundan sonra yerli ve milli tohumlar almış olacak." ifadelerini kullandı.
Yüzde 40’lara varan verim artışı sağlayan her iki buğday çeşidi de Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü tarafından tescillendi.
 
Şanlıurfa buğday yerli verim