Yerli domates çeşitleri tanıtıldı

16 August Wednesday, 2017
Çanakkale merkez ilçeye bağlı Dümrek köyünde yerli ve yeni tescil edilen domates çeşitleri demonstrasyonu tarla günü ile üreticilere tanıtıldı.
Yerli domates çeşitleri tanıtıldı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Programı kapsamında Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırma  Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan "Yerli ve Yeni Çeşitlerle  Domates Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Tescil Edilen Yeni Domates Çeşitlerinin Çiftçilere Ulaştırılması ve Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında kurulan demonstrasyonları yerinde incelemek, sonucunu görmek ve değerlendirmek amacı ile Çanakkale Merkez İlçeye bağlı Dümrek Köyünde "Domates Çeşit Demonstrasyonu Tarla Günü"  düzenlendi.
 
Tarla gününe İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, ilçe müdürleri, şube müdürleri, siyasi parti temsilcileri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü temsilcileri, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü temsilcileri, il ve ilçe ziraat odası başkanları, birlik, kooperatif başkanları, kurum müdürleri, köy muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.
Tarla gününde demonstratör Kadın Çiftçi Ayşe Türker yaptığı konuşmada, “30 yıldır çiftçilik yapıyorum bu meslekte şunu anladım; Eğer biz işimizi kaliteli, dürüst ve tüketicinin isteği doğrultusunda üretim yaparsak, tüketici de asla bizleri bırakmamakta diyerek; sözlerine söyle devam etti. Hepinizin bildiği gibi son yıllarda tüketici bilinci denen bir şey var, artık insanlar ne tükettiklerini nerede ne şartlarda üretildiğini bilmek istiyorlar. Yani organik ya da doğal, hastalık ve zararlılarla mücadelede daha kontrollü üretim yapılan gıdaları tercih ediyorlar. Böylece biz üreticileri de bu şekilde üretim yapmaya yönlendirmektedirler. Bende bu yüzden “Yerli çeşitlerden elde edilen tohumlardan domates üretimi” projesinde gönüllü oldum. Şundan emin olunuz bizler üretimde elimizden gelen titizliği göstermeye çalışıyoruz çalışacağız da, içiniz rahat olsun” dedi.
Ardından Dümrek köyü muhtarı Ali Çalışkan böyle bir ürün deneme bahçesinin kendi köylerinde bir çiftçide olmasından memnun olduğunu dile getirerek etkinlik için teşekkür etti. Daha sonra Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya yeni çeşitlerin önemine değinerek bugün burada çiftçilerimiz ile hep birlikte olmaktan mutluyuz diyerek yeni çeşitlerin ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum dedi.
Törende Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Ülkemizde ve dünyada en çok üretilen ve tüketilen sebzelerden biridir. Ülkemizde, 1 milyon 810 bin dekar alanda yaklaşık olarak 13 milyon ton domates üretimi yapılmaktadır. Domates üretimi bakımından dünyada dördüncü sıradayız. Çanakkale’de ise yıllara göre değişmekle birlikte 90 ile 100 bin dekar alanda 2 bin 700 üretici ile domates üretimi yapılmakta olup; bu alanlardan yaklaşık 600 bin ton ürün alınmaktadır. Ülkemizde üretilen domatesin yüzde 5’i Çanakkale’de üretilmekte olup, ülkemizde altıncı sıradadır. Bizim üretimimizin çok büyük bir kısmı tarla domatesi olarak üretilmektedir. Sera üretimimi çok az miktardadır. İnşallah önümüzdeki yıllarda seracılığı da biz ön plana getirerek ve seracılık attığımız adımlar yaptığımız yatırımlar meyvesini vermeye başladığında inşallah domates üretimi bakımından Türkiye’de altıncı sırada değil de belki de ilk üç sırada olacağız. Domatesin il ekonomisine katkısı 2016 yılında 340 milyon Türk Lirası oldu. Bu da İlde elde edilen bitkisel üretim gelirlerinin yüzde 14’üne denk gelmektedir. En fazla domates üretimi Biga, Merkez ve Ezine ilçelerinde yapılmaktadır. Bu tür tarımsal alanda olan teknik ve teknolojik gelişmeleri çiftçilerimize aktarmakla mükellefiz.”
Program kapsamında; Merkez ilçeye bağlı Dümrek, Gökçalı, Halileli, Kumkale, Tevfikiye, köylerinden toplamda 14 üreticinin katılımı ile üreticilere teşvik amaçlı yapılan “En Güzel Domates Yarışması"nda dereceye giren ve yarışmaya katılan tüm üreticilere çeşitli ödüller verildi.
Domates bahçesinde hasadı yapılan Ege Pembesi-50 -MSC 50-MASS 1001 ve Köy Domatesi hakkında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Bölümü ve Sebze Şubesi Bölüm Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Sevgi Mutlu ve  Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Asım Haytaoğlu katılımcılara bilgi verdi.
Öte yandan tarla gününde sergilenen "Tarlada Kadın Çiftçi ve Domates Konulu Fotoğraf Sergisi" katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Tarla günü il ve ilçe köylerinden katılan 150 kadın 200 erkek çiftçi ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla, üreticilerden büyük ilgi gören mini “Türk halk müziği” dinletisi ve ikramların ardından sona erdi.
 
Yerli domates domates tarla günü Ege pembesi