Zeytin üreticilerinden teknik gezi

23 October Wednesday, 2019
Ege Bölgesi’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Aydın’daki bir işletmeye 50’nin üzerinde üretici ve bakanlık personeliyle bir teknik gezi gerçekleştirildi.
Zeytin üreticilerinden teknik gezi Haber-Fotoğraf: Nurgül AKDAĞ ÇİLOĞLU
Kamera: Uğur ACAR
 
Tarım ve Orman Bakanlığınca Tarımsal Yayım Projesi Kapsamında desteklenen “Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu” projesinin teknik gezi ayağı, Aydın İli Efeler İlçesinde bulunan, toplam alanı 300 bin m² olan ve 16 binden fazla zeytin ağacı bulunan ZETAY Zeytin Bahçesine gerçekleşti.

Teknik geziye Muğla Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç ile Aydın Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Yılmaz BOZKIR, teknik personeller ve çok sayıda zeytin üreticimiz katıldı. 50’yi aşkın üreticiyle gerçekleştirilen teknik gezide konuşma yapan İl Müdür Yardımcımız Muhammed Sevinç; “Zeytin ve zeytinyağı Muğla için oldukça önemli bir ürün… Bu üründen gelir bekleyen büyük bir kesim var. Çiftçinin topladığı zeytinin kaliteli olması ve kaliteli zeytinyağı elde edilmesi önemlidir. Bu kapsamda üreticilerimize komşu ilimiz Aydın’da bulunan ZETAY firmasının çalışma prensiplerini, disiplinini, yöntemlerini, kısacası işleyiş şeklini göstermek için düzenlediğimiz bu teknik gezi, projemizin hedefleri açısından çok önemliydi. Bizleri misafir ettikleri ve paylaşacakları bilgiler için şimdiden teşekkürlerini ilettiğini” ifade etti.

Aydın Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Yılmaz BOZKIR ise; “ZETAY işletmesinin Aydın için örnek bir işletme olduğunu, Muğla ili üreticilerinin teknik gezi için bu işletmeyi seçmelerinin kendilerinin onurlandırdığını, zeytinin Muğla ve Aydın içinde önemli bir gelir kaynağı olduğunu, bu açıdan yetiştiricilikte karşılaşılan problemler ve çözüm yolları ile ilgili her türlü bilgiyi paylaşmaya hazır olduklarını ifade ederek hoş geldiniz” dedi.

Ardından ZETAY Zeytin bahçesi Fabrika ve İşletme Müdürü Dursun Ertürk ZETAY’da üretilen zeytin ve sıkımı yapılan zeytinyağı ile ilgili teknik bilgiler verdi. Verdiği bilgilerde; “Esasında bu işe hobi bahçesi olarak başladıklarını fakat sonrasında sevgi ve disiplin ile bu işi daha da büyüttüklerini, bu sebeple 2005 yılında Uluslararası 5 ödül aldıklarını, ZETAY’ın bahçesinin tamamının 300 da alandan ve tamamının Memecik çeşidi zeytinden oluştuğunu belirtti.  Doğal bahçesinde zeytin ağaçlarının karşılaştığı zararları zirai ilaçlarla değil, doğal yöntemlerle engellediğini, kurulduğu günden itibaren tesisimizde tarımsal ve kimyasal ilaçlar yerine, hayvan çeşitlerini kullanarak koruma yöntemleri kullandığını, tesisimizin ortasında bulunan sulama göletinde ki ördeklerin yosun gibi kötü atıkları, kazlar ve mobil ağıl yöntemi ile yetiştirilen koyunların bahçedeki yabancı otları, hindilerin fareleri ve ağaçlar üzerindeki kelebek ve tırtılları, tavuk ve horozların ise akrep gibi zararlı hayvanları temizlediğini, aynı zamanda doğal gübre ihtiyacının da bu şekilde karşılandığını” ifade etti. Ardından bahçede hasat yapılırken dikkat edilecek unsurları göstermek için bahçeye hareket edildi. Burada hasat teknikleri ve yöntemleri ile ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu. Bahçeden hasat edilen zeytinler bekletilmeden fabrikaya sıkım için alındı. Sıkım aşaması baştan sona kadar üreticilerimize gösterilerek anlatıldı.

Ardından Zeytinyağı tadım eğitimi gerçekleştirilerek, zeytinin ve zeytinyağının kalitesini etkileyen faktörler, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili karşılıklı bilgi alışverişinde bulunularak, teknik gezi sona erdi.
 
 
gezi aydın zeytin teknik.zetay proje