100 yıllık tohumdan üretilen patlıcan lezzetiyle ünlü

11 September Tuesday, 2018
Güre patlıcanı kuzu etinden lezzetli olarak tabir ediliyor. Bu lezzetin sırrı ise 100 yıldır değişmeyen tohum kalitesi. Her yıl Güre patlıcanını alıp yaşadıkları ülkelere götüren gurbetçiler ise patlıcanın dünyaya açılmasını sağlıyor.
100 yıllık tohumdan üretilen patlıcan lezzetiyle ünlü Afyonkarahisar’ın Hocalar ilçesinde 100 yıldır aynı yöntemle yetiştirilen Güre patlıcanı pazarların aranan ürünü haline geldi.

 İlçeye bağlı 100 hanelik Güre köyünde halkın neredeyse tamamı patlıcan üretimi yapıyor. Güreli üreticiler dedelerinden kalan 100 yıllık tohumlardan patlıcan yetiştiriyor.

Pazarda kuzu etinden daha lezzetli olarak tabir edilen Güre patlıcanı gurbetçi vatandaşlar aracılığı ile yurt dışına da götürülüyor.

Çiftçisinin yüzünü fiyatıyla da güldüren Güre patlıcanı, yıllık ortalama 70 ile 100 ton arası ürün veriyor.

 Köyde patlıcan yetiştiriciliği ile uğraşan Erdal Bulut, “Güre köyünde çiftçilik yapıyorum, patlıcan 100 yıl geçmişi olan bir patlıcanı türü. Ekimi nisan-mayıs ayı gibi oluyor. Haziran başı gibi fidanlar tarla ve bahçelere dikilir. Hasat ise temmuz ve ağustos ayında başlayıp güz soğuklarına kadar devam eder. Eylülde yaşanan soğuklar aşılırsa ekim, kasım aylarına kadar devam eder. Bu tohumun özelliği büyüklerimiz patlıcan tohumlarının geçmişinin 100 yıl olduğunu söylüyor. Şekli güzel olan patlıcanları tohumluk için ayırırız. Turfanda 5 TL’den başlar ve üretim yükseldikçe fiyat düşer. Bu yıl 3 TL’de durduk ve 3 TL’den aşağı satışımız yok” ifadelerini kullandı.

 Köydeki bir başka patlıcan yetiştiricisi Ömer Orhan ise "Bahçemizdeki patlıcanlarımızı kuyulardan damlama sulama sistemi ile suluyoruz. Hayvan gübresi kullanarak gelişimini sağlayarak yüzde yüz doğal bir yetiştirme sürecimiz var. Diğer patlıcanlardan en büyük farkı organik ve 100 yıllık tohum olması. Lezzeti diğerlerinden farklı olarak kuzu etine benzetiliyor. Alıcılarımız kuzu etinden daha lezzetli olduğunu söylüyor ve Güre patlıcanı kuzu eti diyerek tanınıyor” dedi.
 
100 yıllık tohum güre patlıcanı Afyonkarahisar