111 ülkenin sütü Türkiye’den

01 June Monday, 2020
Dünya Süt Günü nedeniyle süt sektörünün temsilcileriyle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye’nin desteklerle Çin’e ihracat yapabilecek kapasiteye ulaştığını belirtti.
111 ülkenin sütü Türkiye’den Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Dünya Süt Günü kapsamında süt sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi.

Korana virüs nedeniyle video konferans yoluyla yapılan toplantıda Bakan Pakdemirli, hayvancılığın sağlıklı toplumun, güvenilir gıdanın ve güçlü ekonominin, bugünkü ve bundan sonraki en temel dinamiği olacağını dile getiren Pakdemirli, Bakanlık olarak hayvancılığa dair politikaları sürdürülebilir üretim ve katma değerli ürün hedefine uygun olarak belirlediklerini söyledi.

Türkiye'den AB ve Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin dahil olduğu toplam 111 ülkeye süt ve süt ürünleri ihracatı yapıldığını belirten Bakan Türkiye’nin süt ihracatında zirveye oynadığını vurguladı. "Süt sektöründe net ihracatçı konumda olan ülkemiz 2019 yılında süt ve süt ürünleri ihracatını, bir önceki yıla göre yüzde 10 artırarak 357 milyon dolara taşımıştır. Bakanlığımız tarafından 2012 yılından itibaren yapılan çalışmalar doğrultusunda Türk üreticileri için dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin Halk Cumhuriyeti pazarının kapıları açılmıştır. Bu kapsamda Ramazan Bayramı öncesinde açıkladığımız 54 tesisimiz Çin Halk Cumhuriyetine süt ürünleri ihracatı yapabilecek. Üretmek kadar pazarlamanın da önemli olduğu günümüz şartlarında, Çin pazarı gibi büyük bir pastadan süt ve süt ürünleri üreticilerimizin gereken payı alacağına olan inancım tam. Hem süt üreticilerimize hem de süt ürünleri üretici firmalarımıza hayırlı olsun. Bakanlık olarak diğer ürün gruplarının da dünya pazarında yer almasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir." şeklinde konuştu.

Bakan ayrıca destekler ve uygulamalara değindi. "Kırsal Kalkınma Programı 2 (IPARD) ve Kırsal Kalkınma Yatırımları kapsamında, bugüne kadar süt sektörüne yönelik toplam 2 bin 217 projeye 2,1 milyar lira hibe desteği vererek, 4,5 milyar liralık yatırımın hayata geçirilmesini sağladık. Süt piyasasını yakından takip ederek, 4 yılda toplam 1,1 milyon tondan fazla arz fazlası çiğ sütü piyasadan çektik ve bununla 92 bin 330 ton süt tozu ürettik. Diğer taraftan, kaliteli ve sağlıklı hem damızlık materyal hem de süt üretmek için Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikasına sahip hayvanlara, yani 951 Hastalıktan Ari İşletme'ye, 301 bin 400 ari hayvan için destekleme ödemesi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Son 18 yılda, 11,5 milyon hektar alana toplam 6,7 milyar lira yem bitkisi desteği ödeyerek, yem bitkisi ekiliş alanlarının ve toplam kaba yem üretiminin artmasına katkı sağladıklarının altını çizen Pakdemirli, 2020 yılı yem bitkileri desteklemeleri mevzuat çalışmaları kapsamında yemlik soyayı destekleme kapsamına dahil ettiklerini belirtti. Sektörün tümüne hitap edecek geniş kapsamlı bir "Süt Eylem Planı" hazırlandığı müjdesini verdi.
Tarım orman bakan bekir Pakdemirli süt dünya ihraç