Gaziantep’te yağış çiftçinin yüzünü güldürdü

24 December Monday, 2018
Gaziantep'te son dönemlerde etkili olan aşırı yağışlar, fıstık bahçelerine yaradı. Suya doyan fıstık ağaçlarından önümüzdeki yıl için yüksek rekolte ve daha kaliteli ürün bekleniyor.
Gaziantep’te yağış çiftçinin yüzünü güldürdü Son yılların en yüksek yağışlarının yaşandığı Gaziantep'te sağanak yağmur toprağı suya doyurdu. Yağmur, başta antep fıstığı olmak üzere hububat, bakliyat gibi tahıl ürünlerinin üretimini yapan çiftçiyi sevindirdi.

Yeterli miktarlarda suyu alan fıstık ağaçları tomurcuklandı. Karagöz olarak tabir edilen Antep fıstığı tomurcuklarının oldukça fazla ve ebatının büyük olması üreticileri sevindirdi.

Tarım arazilerinde ve fıstık bahçelerinde inceleme yapan Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan "Araban Ovası'nda son 10 yılın en etkili sağanak yağışları bu yıl gerçekleşti. Yıllardır kuraklık nedeniyle güçsüzleşen fıstık ağaçları bu yıl nefes aldı. Ayrıca kurak toprakların su hasreti bu yılki yağmurlarla sona erdi. Önümüzdeki yıl antep fıstığı ve tahıl ürünlerinin daha bereketli olmasını bekliyoruz. Yağışların kış mevsimi boyunca da yağmur veya kâr olarak devam etmesi halinde bölgemizde hububat, sarımsak, bakliyat gibi ürünlerimizde de yüksek rekolte bekliyoruz" diye konuştu.

Toplamda 328 bin 383 dönüm tarım arazisi mevcut bulunan Araban'da 112 bin 650 dönümlük alanı antep fıstığı bahçesi, 5 bin dönümü üzüm bağı, 3 bin dönümü yağlık ve sofralık zeytin bahçesi, 8 bin dönümlük alanı ise sarımsak ekiminde kullanılıyor. Geriye kalan yaklaşık 200 bin dönümlük alanda ise hububat ve bakliyat yetiştiriciliği yapılıyor.
 
gaziantep fıstık yağış bereket