Adana’da nohut tarımı yaygınlaşıyor

19 June Tuesday, 2018
Adana’da nohut tarımının artırılmasına yönelik çalışmalar meyvesini verdi. Şehirde buğday ve ayçiçeğine alternatif ürün olarak yetiştirilen nohudun ekim alanlarında geçtiğimiz yıllara göre artış oldu.
Adana’da nohut tarımı yaygınlaşıyor Haber: Adana İl Enformasyon
Adana’da nohut tarımının artırılmasına yönelik çalışmalar meyvesini verdi. Şehirde buğday ve ayçiçeğine alternatif ürün olarak yetiştirilen nohudun ekim alanlarında geçtiğimiz yıllara göre artış oldu.
Adana’da 2018 yılında Yüreğir, Sarıçam, Çukurova, İmamoğlu  ve Karaisalı ilçelerinde kışlık ekim olarak kasım ayı sonu ve aralık ayı başında yaklaşık olarak 40 bin dekar alana nohut ekildi. Haziran ayının ilk haftalarında hasadına başlanılan nohuttan alınan verim dekar başına yaklaşık olarak 250-300 kg oldu.
Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, Sarıçam ilçesi Çiçekli Mahallesinde bu kapsamda nohut ekimi yapılan 30 dekarlık alandaki hasat törenine katıldı.
İl Müdürü Tekin burada yaptığı açıklamada, Adana’da birçok ürünün yanında bu yıl nohut ekiminde de artış gözlendiğini belirterek, “Yaklaşık 40 bin dekar alanda nohut ekimimiz gerçekleşmiş olup, dekara ortalama 250-300 kg arasında verim bekliyoruz. Yaklaşık 10-12 bin ton arasında da rekoltemiz olacak. Bu yıl nohuda yoğun bir rağbet var. Ayrıca Bakanlığımızın vermiş olduğu destekler de nohut ekiminin artışına neden oldu. Bakanlığımız, kilograma 50 kuruş destekleme veriyor. Bu da çiftçilerimiz için özellikle kıraç alanlarda nohut ekimini yaygınlaştırdı” dedi. 
Tekin, Adana’da bu yıl hasadına başlanılan nohudun ülkemizde sezonun ilk nohut üretimi olarak gerçekleştirildiğini ifade ederek, “İlimiz de turfanda nohut yetiştiriciliğinde artık ismini duyuran bir il haline gelmiştir. Adana, bütün ürünlerde olduğu gibi turfanda üretimin daha yoğun yapıldığı, verimin diğer illere göre daha yüksek olduğu bir ildir. Diğer illerde ortalama 100 kg nohut alınırken biz bugün 250-300 kg nohut alıyoruz. Bu sayede hem ülke ekonomisi açısından, hem ilimiz ekonomisi hem de çiftçilerimiz açısından olumlu bir trend seyretmektedir” şeklinde konuştu.
Tekin konuşmasının sonunda üreticilerle sohbet ederek, bilgi alışverişinde bulundu, üreticilerin ürünlerinin bol ve bereketli olmasını diledi. 
Türkiye’de yemeklik baklagiller arasında fasulye ve mercimekten sonra ekim ve üretimi en fazla yapılan nohut bitkisi, tanelerinde bulunan yüzde 20-25 protein, karbonhidrat, yağ, fosfor ve kalsiyum sayesinde insan beslenmesinde önemli bir yere sahip. Daneleri proteince zengin olan nohudun, toprak isteği bakımından kanaatkâr oluşu ve köklerinde havanın serbest azotunu tespit etmesi sebebiyle münavebede de önemi çok büyük. 
Nohut nohut hasadı adana il tarım çiçekli mahallesi