Adana’da sözleşmeli tarım için imzalar atıldı

29 February Thursday, 2024
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2024 yılından itibaren hayata geçirilen Tarımsal Üretim Planlaması modelinin ilk uygulaması Adana’da yapıldı. Seyhan ilçesindeki üreticiler tatlı mısır üretimi konusunda sözleşme imzalayarak planlı üretimin bir parçası oldu.
Adana’da sözleşmeli tarım için imzalar atıldı Haber: Adana İl Enformasyon

Tarımsal Üretim Planlaması Adana’da hayata geçti.

Seyhan İlçesinde üreticiler tatlı mısır üretimi konusunda bir firma ile sözleşme imzalayarak sözleşmeli üretim modeline dahil oldular.

İmza öncesi üreticiler ile firma temsilcileriyle bir araya gelen İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu “Tarımsal üretimin planlanması, gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması için Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce izin alınmasını zorunlu hale getirildi.” dedi.

Kökçüoğlu, “Ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek, arz fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi sağlanacaktır” şeklinde konuşan Kökçüoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bu üründen Türkiye’de ne kadar yetiştiriliyor. Türkiye’nin bu ürüne ne kadar ihtiyacı var. İhracatçının, sanayicinin bu ürüne ne kadar ihtiyacı var. Bunu görerek ona göre bir planlama içinde bulunuyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Çaputçu Mahallesinde sözleşmeli üretim yapacak olan üretici Talat Yıldırım ise sözleşmeli üretimde alacağının garanti altında olmasından dolayı memnun olduğunu belirtti.

Firma Temsilcisi Kerem Cebe ise üreticiler ile sözleşme imzaladıklarını ve bin 500 dekar alanda tatlı mısır üretimi yaptıracaklarını belirterek, “Sözleşmeli üretim modeli umarım Bakanlığımızın katkısı ile daha da büyür. Neyi ne kadar üreteceğimizi biliriz. Ülke olarak üretimi plan ve program çerçevesinde yapmamız daha iyi olur. Firma olarak biz de üretimimizin yüzde 95’ini sözleşmeli yapıyoruz.” dedi.
tarım orman sözleşmeli üretim