Adıyaman’da kuduz karantinası

14 November Thursday, 2019
Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Gümüşkaya köyünde kuduz hastalığı nedeniyle karantina uyguluyor.
Adıyaman’da kuduz karantinası Adıyaman’ın Gümüşkaya Köyü’nde halk sağlığı için kuduz karantinası uygulanıyor.

Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yapılan yazılı açıklamada “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak bölgeyi karantina altına alarak tedbirler alınmıştır. Hastalıkla ilgili işletmede gerekli temizlik, dezenfeksiyon ve aşılama işlemleri yapılmış, bölge halkına gerekli bilgilendirme yapılmış, konuyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğüne bilgi verilmiştir.” denildi.

Yapılan ihbar sonucunda, hayvan sahibiyle irtibata geçildiği belirtilen açıklamada, şunlar da kaydedildi: Personelimizle köye gidilmiş olup işletmede söz konusu hayvanın öldüğü tespit edilmiştir. Ölen hayvandan kuduz şüphesiyle Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsüne göndermek üzere parça alınmıştır. Yaklaşık beş gün sonra analiz raporunda hayvanın kuduz hastalığı tespit edilmiş, tarafımıza resmi yazı gönderilmiştir.

Süratle önlemler alan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, köyün girişine "Burada kuduz hastalığı vardır" tabelası dikti. Köyde ilaçlama çalışması yapan ekipler, bazı küçükbaş hayvanları da aşıladı. Jandarma ekipleri de köye hayvan giriş ve çıkışlarının engellenmesi için güvenlik önlemleri aldı.

Ölen hayvanın sahibi Hikmet Çoşkun, üç büyükbaş hayvanının olduğunu, en küçüğünün tilki tarafından ısırıldığını söyledi.

Yaklaşık 20 gün önce buzağıya yem ve suyu verdiğini, hayvanın yemeği kabul etmediğini anlatan Çoşkun, "Biz de hasta olduğunu düşünüp durumu veterinere bildirdik. Veteriner ise bizi Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne gönderdi. Ekipler, gelip araştırmak üzere buzağıdan numune alarak Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderdi. Sonuç pozitif çıktı. Biz aşımızı olduk." diye konuştu.
Adıyaman kuduz karantina