Adıyaman’ın yerli arıları tescilleniyor

24 July Wednesday, 2019
Adıyaman’ın 5 ilçesinden toplanan yerli arılar oluşturulan arı konaklama sahasındaki kolonilerde tanımlanacak ve ardından tescillenerek isimlendirilecek.
Adıyaman’ın yerli arıları tescilleniyor Adıyaman’ın yerli arıları tescillenme ve adlandırma işlemlerine başlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Adıyaman Sert Kabuklu Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında arı konaklama sahası oluşturuldu. Bu sayede 5 ilçede toplanan arıların davranış özellikleri tanımlanacak, ardından yerli arılar tescillenerek isimlendirilecek.

Adıyaman Sert Kabuklu Araştırma Enstitüsü Müdürü Türker Yener ve yardımcısı Atilla Öztokmak, projeyi sahada inceledi. Enstitü Müdürü Yener, arıların fizyolojik özelliklerini tespit ettiklerini belirtti.

Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu “Bu çalışmanın esası Adıyaman arısının tespiti, ıslahı ve daha sonra tescili konusunda çalışmalar yapılmasıdır. Bütün Adıyaman’ı temsil edecek olan ve beş değişik noktadan alınmış olan arıları bugün inceledik. Çok homojen bir yapı gördüm. Bu çalışmanın olumlu sonuç vereceğine dair çok ciddi izlenimler edindik. Gerçekten tipik Anadolu arısı ama Anadolu’nun belki bu bölgeye lokalize olmuş farklı bir ekotipi olabilir." dedi.

Şu ana kadar Türkiye’de Ardahan çevresinde Kafkas, Ege Bölgesi'nde ise Efe isimli arı türleri tescillendi.
 
Adıyaman arı bal yerli