Afyonkarahisar’ın elması dünya pazarında

12 October Tuesday, 2021
Afyonkarahisar’ın Çay ve Sultandağı ilçelerinde üretimi yapılan elmalar dünya pazarında yerini alıyor.
Afyonkarahisar’ın elması dünya pazarında

Afyonkarahisar’ın Çay ve Sultandağı ilçelerinde elma hasadı devam ediyor. Hasattan sonra elmalar Asya, Avrupa ve Afrika olmak üzere 3 kıtaya ihraç edilecek.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar verimin geçen yıllara göre yüksek olduğunu belirtti. “Afyonkarahisar'da golden, starking, fuji, granny smith, scarlet ve jonagold elma çeşitleri üretilmektedir. Bu yıl bölgedeki elma bahçelerimizdeki verim geçen yıllara göre çok iyi. Hasat yapan çiftçilerimiz de fiyatlardan oldukça memnun.” dedi.

Çaylı elma üreticisi Mahmut Başer de bahçelerindeki elma veriminin geçen yıla göre iki kat fazla olduğuna dikkati çekerek, "Bölgede kurak bir yıl geçmesine rağmen elma verimden çok memnunuz. Bahçemizde yeşil ve kırmızı cins elma üretiyoruz. Hasadını yaptığımız elmalar genellikle yurt dışına ihraç ediliyor. Fiyatı da önceki yıla göre 50-60 kuruş artış gösterdi. Tüccara bu yıl elmayı kilogramı 3 lira 15 kuruştan verdik." İfadelerini kullandı.

Meyve tüccarı Ali Şenol da Afyonkarahisar'da granny ve scarlet cinsi elmaların yoğun olarak yetiştirildiğini aktardı. Elma fiyatlarının geçen yıla göre yüksek olduğunu belirten Şenol, "Bu sene yurt dışına çok güzel elma ihracatı var. Özellikle Hindistan ve Libya'dan yoğun siparişler alıyoruz. Bahçelerde kalite ve rekolte iyi, fiyatlar güzel. Biz de memnunuz, üretici de memnun. Kuraklık da bu yıl bölgedeki elma üretimini fazla etkilemedi." diye konuştu.

Afyonkarahisar elma hasat ihraç