Akdeniz’de de balıkçılar ‘vira bismillah’ dedi

18 September Monday, 2023
Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nde 1 Eylül’de av sezonunu açan balıkçıların ardından Akdeniz’de de av sezonu başladı.
Akdeniz’de de balıkçılar ‘vira bismillah’ dedi
Haber: Adana İl Enformasyon
 
Akdeniz’de de balıkçılar ‘vira bismillah’ dedi.

Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nde 1 Eylül’de Vira Bismillah diyerek av sezonunu açan balıkçıların ardından Akdeniz’de de av sezonu başladı.

Adana’nın denize açılan 3 kapısından biri olan Karataş ilçesinde düzenlenen 2023 Yılı Su Ürünleri Av Sezonu açılış programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda daha sonra Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve kentin su ürünleri ve balıkçılıkla ilgili potansiyelinin tanıtıldığı film gösterildi.
Törende konuşan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, göreve yeni başladığını ve Adana’yı tanıma sürecinde olduğunu belirterek, “Çok güzel bir memlekette yaşıyoruz. Dört iklimin yedi coğrafyanın bir arada yaşadığı, dünyanın gözbebeği bir ülke Türkiye Cumhuriyeti. Adana da bu güzel ülkenin sanki bir özeti, bir mozaiği gibi. Hem sosyolojisiyle hem coğrafyasıyla hem yetiştirdiği ürünleriyle hem de iklimiyle Adana sanki Türkiye’nin bir minyatürü. 20 km mesafede Akdeniz’e ulaşıyorsunuz. 20 km mesafede Toroslara ulaşıyorsunuz ve dünyanın en büyük ovalarının birisinin içinde, en mümbit ovalarından birisinin içinde yaşıyorsunuz. Bu hakikaten çok güzel bir imkan, çok güzel bir potansiyel.” dedi.

Bu potansiyeli hep birlikte daha iyi değerlendirmek gerektiğine vurgu yapan Vali Köşger, “Adana’mızın bu potansiyelini daha iyi hale getirmemiz lazım. Onun için gayret ediyoruz, çalışıyoruz. Bütün kuruluşlarımızla, bütün kurumlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, odalarımızla, borsalarımızla,  siyasi partilerimizle, yerel yönetimlerimizle, merkezi idaremizle,  hükümetimizle, devletimizle el ele ve kol kola ekmeğimizi ve aşımızı büyütmek, geleceğimizi daha iyi hale getirmek, daha yaşanılası ve müreffeh bir ülkeyi hep birlikte teşkil etmek üzere gayret ediyoruz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz tören de bunun küçük bir örneği.” şeklinde konuştu.

Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz da belediye olarak denizlerin temizlenmesi amacıyla geri dönüşüm merkezi kurduklarını ve denizlerden çıkarılan başta hayalet ağlar olmak üzere bir çok atık maddenin geri dönüşümle kazanıldığını ifade etti. Topuz, resif projesi ile de denize balık popülasyonunun devamlılığı için 4 farklı noktada resif bıraktıklarını söyledi.

AK Parti Adana Milletvekili, TBMM Tarım ve Orman Komisyonu Üyesi Abdullah Doğru da hükümet olarak Karataş’a Tarıma Dayalı Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kurulması için kanun çıkardıklarını belirterek, “6500 dekar alanda Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacak. 5 bin kişiye istihdam sağlayacak proje Karataş’ı birkaç kez büyütecek. Burada su ürünleri üretiminin yanı sıra depolanması ve işlenmesine yönelik yatırımlar da yapılacak.” dedi.

Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Safsoylu da konuşmasında balıkçıların ucuz mazot isteğini dile getirdi. 

Konuşmaların ardından Vali Yavuz Selim Köşger ve programa katılanlar Karataş Limanı'na geçti. Burada okunan Kuran-ı Kerim tilavetinden sonra yapılan duanın ardından Vali Köşger, Vira Bismillah diyerek Akdeniz’de de yeni av sezonunu başlatmış oldu. Konvoy halinde balıkçı barınağından Akdeniz’e açılan balıkçılar Karadeniz, Marmara ve Ege’deki meslektaşlarından 15 gün sonra denizlerde rızkını aramaya başladı.
tarım orman adana balıkçılık