Akdeniz’in oksijen kaynağı yeniden hayat bulacak

24 January Wednesday, 2024
Deniz ekosisteminin oksijen kaynağı Posidoina çayırları Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hayata geçirdiği proje ile eski verimine kavuşacak. Çayırların sayısını artırmayı hedefleyen proje Kemerköy Termik Santrali soğutma suyu alanında başlatıldı. Posidonia çayırları Caretta Caretta kaplumbağalarının da en önemli besin maddesi olma özelliği taşıyor.
Akdeniz’in oksijen kaynağı yeniden hayat bulacak
Haber: Muğla İl Enformasyon

Tarım ve Orman Bakanlığı liderliğinde Muğla İl Tarım Müdürlüğü ve YK Enerji iş birliğinde Doğu Akdeniz Üniversitesi danışmanlığında, Akdeniz'in Posidoina çayırlarını korumak amacıyla özel bir proje başlatıldı.

Akdeniz'de önemli bir karbon yutak alanı ve su altı canlılarının oksijen kaynağı olan Posidoina çayırlarının sayısını artırmayı hedefleyen proje, YK Enerji'ye ait Kemerköy Termik Santrali soğutma suyu alanında başlatıldı.

İlk ekimin yapıldığı ve projenin öneminin kamuoyuyla paylaşıldığı basın toplantısı, Muğla İl Tarım Müdürü Muhammed Sevinç, YK Enerji Genel Müdürü Erol Demir, projenin danışmanlığını yapan Doğu Akdeniz Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek'in katılımı ile Kemerköy Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

“Denizlerde sürdürülebilirlik çok önemli”

Proje sahasındaki çalışmalara katılan Muğla İl Tarım Müdürü Muhammed Sevinç, “Altını çizerek söylüyorum, denizlerde sürdürülebilirlik çok önemli .Bu anlamda 129 bin ton su ürünleri ihracatı ile rekor kıran bir il olmanın bilinciyle de denizlerde sürdürülebilirliği sağlamak ve gelecek nesillere bulduğumuz gibi bırakmak ve hatta üstüne katarak bırakmak adına çalışmalar yaptık. Bir ilk olan İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan dalış timimizle çok güzel işlere imza attık. 6 Kasım 2023 tarihinde il genelinde düzenlenen “Daha Temiz Deniz Daha Temiz Muğla” projesi kapsamında 100 ayrı lokasyonda toplam 40 ton çöp deniz ve sahillerimizden uzaklaştırıldı. 2023 yılı içerinde İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen balıklandırmalarda 9 lokasyonda 478.300 adet yavru salımı yaptık. 2023 yılında yine hayalet ağ temizleme toplam 42 bin m2 ağ denizlerden arındırıldı.  Ekip olarak Posidoina çayırlarının yaygınlaştırılması projesinde olmaktan dolayı mutluyuz, emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.

YK Enerji Genel Müdürü Erol Demir projenin Türkiye ve Akdeniz havzası için önemine işaret ederek, "Posidoina çayırlarıyla ilgili çalışmalara Doğu Akdeniz Üniversitesi'nin değerli akademisyenleriyle 2020'de başladık. Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla İl Tarım Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve YK Enerji ekiplerinin ortak çalışmaları sonucunda analizler yapıldı ve en doğru yöntem bulundu. Bugün de bu önemli projede artık aksiyonları almaya başlıyoruz." bilgisini paylaştı.

Posidonia çayırlarının, Caretta Caretta kaplumbağalarının en önemli besin maddesi olduğunu ve Kemerköy'ün de bu kaplumbağaların tercih ettiği bir bölge olduğuna değinen Demir, şöyle devam etti: "Sosyal tesislerimizin kıyılarında çok sayıda kaplumbağa bulunuyor, uzun yıllardır birlikte yaşıyoruz, burası onların da evi. Dolayısıyla Posidonia çayırları projesi, bu çok özel kaplumbağa türünün geleceği için de büyük önem taşıyor. Ülkemiz açısından bir ilk olan bu projenin ortağı olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. İnanıyorum ki bu projeden elde edeceğimiz çıktılar, yeni çalışmaların da kapısını açacak."

“Posidonia çayırları Akdeniz ekosisteminin birincil üreticilerinden”

Projenin danışmanlığını yapan Doğu Akdeniz Üniversitesi akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek de ülkemiz suları için en önemli deniz çayırı türü olan ve bir Akdeniz endemiği olan Posidoina çayırlarının anavatanının Akdeniz olduğunu belirterek, “Bu bitki, sadece Akdeniz’e özgü bir deniz çayırı türü ve ekosistemimiz için hayati bir öneme sahip. Posidonia Oceanica, Akdeniz ekosisteminin birincil üreticilerindendir. Fotosentez yoluyla oksijen üretiyor ve deniz canlıları için yaşam alanı sağlıyor. Bu bitki, aynı zamanda karbon emilimi ve depolanmasında da önemli bir rol oynuyor. Böylece iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rolü var. Ekosistem sağlığını korumak ve gelecek nesiller için doğal kaynakların sürdürülebilirliğini desteklemek açısından kritik öneme sahip” ifadelerini kullandı.

Posidoina çayırlarının yayılımını artırmak için üç ayrı yöntem kullanacaklarını belirten Çiçek süreci şöyle anlattı: “İmplantasyon yöntemi ile deniz çayırlarından alınan/oluşturulan köklü fideler uygun zemine yerleştirilecek. Transplantasyon yönteminde ise kök ve çayır öbekleri farklı noktalardaki uygun zemine yerleştirilecek. Son olarak deniz çayırlarının tohumlarından çimlendirme usulü ile yeni fideler elde edilecek ve bu fideler uygun zemine yerleştirilecek.”
muğla posidonia çayır deniz ekosistem balıkçılık oksijen kemerköy proje tarım ve orman