Akdeniz meyve sineği ile mücadele sürüyor

28 August Tuesday, 2018
Meyve üretimine olduğu kadar ihracatına da zarar veren Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin önemi her geçen gün artıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye genelinde zararlıya karşı yürüttüğü projeler başarılı sonuçlar vermeye başladı.
Akdeniz meyve sineği ile mücadele sürüyor Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Altay TÜRÜNG – Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Meyvecilik sektörünün son yıllardaki en büyük sorunlarından biri Akdeniz meyve sineği. Ürün ve kalite kaybına neden olması nedeniyle ihracatı da olumsuz etkileyen zararlı, şeftali, kayısı, nektarin, erik ve narenciye gibi birçok ürünü tehdit ediyor.
Ülke genelinde yapılan çalışmalar, yürütülen projeler sayesinde zararlıyla mücadelede önemli gelişme sağlandı.
Akdeniz meyve sineğiyle mücadele için bir proje kapsamında Ankaralı üreticilerle çalışan Ziraat Mühendisi Sevdiye Büyükkiraz, zararlının sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti. Büyükkiraz meyve üreticilerine de tavsiyelerde bulundu.
Büyükkiraz, “Zararlıyla mücadele yöntemleri kimyasal mücadele ve biyoteknik mücadele. En başta kültürel mücadele yöntemlerine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle zararlının varlığının bilindiği bahçelerdeki meyve atıklarının, ağaçtan düşen kurtlu meyvelerin toplanarak derin çukurlara gömülmesi gerekiyor. Bu zararlının larvası kışı toprakta geçirdiği için baharda ve sonbaharda toprak sürümü yapılmasının çok faydası olur.” dedi.
Meyve ağaçlarına kurulan tuzaklar sayesinde Akdeniz meyve sineğiyle mücadelede başarılı sonuçlar elde ediliyor. Türkiye’de bu zararlıya karşı ruhsat almış tuzaklarla biyoteknik mücadele kapsamında kitlesel tuzaklama yapılmaya başlandı.
Ankara’da meyve bahçelerinin yoğun olarak bulunduğu Zir Vadisi’nde tuzaklama çalışması yapılıyor.
Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi’nde Meyve Hastalık ve Zararlıları biriminde görev yapan Ziraat Mühendisi Sevdiye Büyükkiraz, kurulan tuzaklarla ilgili bilgi verdi.
Adana Biyolojik Mücadele Entitüsü’nün başlattığı projeye Ankara’nın da dahil olmasıyla il genelindeki bahçelerde tuzaklama çalışması başladı. Meyveciliğin yoğun olduğu ilçelerde 10 istasyonda çalışmalarını yürüten Sevdiye Büyükkiraz, “Sincan’daki istasyonlarımızda yoğunluğun çok olduğunu tespit ettik. Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak biyoteknik mücadeleyi üreticilerimize tanıtmak amacıyla bir çalışma başlattık. Zir Vadisi’ndeki bütün meyve bahçelerine 1300 adet tuzak dağıttık. Bu tuzakların asılmasından sonra erkenci şeftalide Akdeniz meyve sineğinin görülmediğini belirledik. Çalışmanın ilk aşamasında başarılı olduk. Şimdi geçci çeşitlere bakacağız.” ifadelerini kullandı.
Ankara’daki çalışmanın 2 yıl önce başladığını anlatan Büyükkiraz, mücadelede gelinen aşamanın umut verici olduğunu söyledi.
Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışma üreticilere verilen eğitimlerle başladı.
Meyve üreticilerine eğitimlerde aldıkları bilgileri bahçelerinde uyguladıkları takdirde zararlıyla mücadelede başarılı sonuçlar elde edileceğini belirten Büyükkiraz, uyulması gereken kuralları şöyle sıraladı.
“Meyve bahçesi kurarken kapama bahçe kurmalarını tavsiye ediyoruz. Tek çeşit ağaç üzerine bahçe kurmalarını tavsiye ediyoruz. İlkbaharda don almayan yerlerde bahçe tesis etmelerini öneriyoruz.”
Bahçesindeki meyve ağaçlarına zararlıya karşı tuzaklama yapılan üretici Suat Kavak, il müdürlüğü personelinin düzenli takibi ile mücadelede başarı elde edeceğine inandığını vurguladı.
Daha önceki yıllarda Akdeniz meyve sineğiyle ilgili bilgi sahibi olmadıklarını belirten Kavak, “İl müdürlüğünden gelip bize eğitimler verdiler. Mücadeleye başladık. Tuzaklar verdiler, mücadele şeklini öğrettiler. Tuzaklar tüm vadiye dağıtıldı. Şimdi faydasını gördük.” ifadelerini kullandı.
Üreticiler Akdeniz meyve sineğiyle ilgili her türlü sorunlarında Tarım ve Orman il, ilçe müdürlüklerinde bitki sağlığı şube müdürlüğü meyvecilik biriminde çalışan personelden bilgi ve destek alabilirler.
 
Akdeniz meyve sineği biyoteknik mücadele tuzaklama Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü