Akdeniz Ormanları Projesi dünyada ilk 5'te

24 March Tuesday, 2020
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) hayata geçirdiği "Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi Projesi" dünya çapında başarı elde etti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, projenin dünya genelinde en iyi 5 Küresel Çevre Fonu (GEF) projesi arasına girdiğini açıkladı.
Akdeniz Ormanları Projesi dünyada ilk 5'te Orman Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılında hayata geçirdiği "Akdeniz Ormanlarının Entegre Yönetimi Projesi" dünyada ilk 5 Küresel Çevre Fonu (GEF) projesi arasına girdi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile birlikte yürütülen projeyle ormanların faydalarının arttırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Proje ile Akdeniz bölgesinin ekolojik ve sosyo-ekonomik özelliklerini taşıyan Andırın, Pos, Gülnar, Gazipaşa ve Köyceğiz’de çalışmalar yapıldı. Biyolojik çeşitlilik, yangın yönetim planları, karbon odaklı deneme alanları, böcek zararlıları yayılış haritaları, ekoturizm alanları, odun dışı orman ürünleri ve endüstriyel ağaçlandırma alanları da orman amenajman planlarına entegre edildi.

Odun dışı orman ürünleri için 'Değer Zinciri' 

Projenin örnek bir proje olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, "Proje kapsamında defne, kekik ve keçiboynuzu gibi odun dışı ürünler için 'Değer Zinciri' çalışmaları yapılarak, bu çalışmalar sonucunda önemli alanlarda hasılat ve üretim planları hazırlandı. Ayrıca geleceğe dönük modellemelerin yapılabildiği ve senaryoların geliştirilebildiği 'Karar Destek Sistemi' yazılımı tamamlandı" dedi.

Akdeniz Entegre Orman Yönetimi Projesinin dünya ormancılığında da takdirle karşılandığını vurgulayan Bakan Pakdemirli, projenin dünya genelinde en iyi 5 GEF projesi arasına girdiğini sözlerine ekledi.
orman proje ogm tarım ve orman gef çevre