Antalya'da bal arısı parazitine karşı mücadele

06 February Thursday, 2020
Arı sağlığı, arı ürünleri üretimi ve bitkilerin polinasyonu üzerinde ciddi zararlar oluşturan ve arı yetiştiriciliğinin en önemli sorunlarından biri olan, balarısı paraziti Varroa Destructor’a karşı Antalya’da mücadele başlatıldı.
Antalya'da bal arısı parazitine karşı mücadele Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada mücadelenin önemi vurgulandı.  Açıklamada, Tarım ve Orman bakanlığı tarafından 2020 yılında  Antalya İlinde erken ilkbahar ve geç sonbahar döneminde 20 günlük süre içinde Varroa parazitine karşı toplu mücadele yapılacağı belirtildi. Mücadelede Bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış ilaçların 5 km’lik bir bölgede yer alan tüm arılıklarda eş zamanlı ve aynı etken madde kullanılacağı bildirildi.

Öte yandan mücadele çerçevesinde,  kışlatmanın yoğun olarak yapıldığı Alanya, Manavgat, Serik, Konyaaltı, Kepez, Kumluca, Finike ilçelerinde eğitim toplantıları düzenlendi.  Antalya İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Serik-Manavgat Bal Üreticileri Birliği üyesi olan arıcılarla gerçekleştirilen toplantılarda, kimyasal mücadele yöntemlerinin yanında daha ucuz ve daha etkili olan fiziksel ve biyolojik mücadele yöntemleri konusunda da katılımcılar aydınlatıldı.
 
Ayrıca yapılan açıklamada, Arı Kayıt Sistemi’ne kayıtlı tüm arıcılara ve Antalya’ya kışlatma amacıyla gelen diğer illere kayıtlı gezginci arıcılara, erken ilkbahar mücadelesinin 10 Şubata 2020 tarihine kadar yapılacağı hatırlatılırken,  Antalya’da  bulunan tüm arıcıların konu ile ilgili  bilgi almak için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabileceği belirtildi.