Antalya’da sertifika heyecanı

30 November Thursday, 2017
Antalya’da Korkuteli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği Süt Hijyen Eğitimi kursları tamamlandı.
Antalya’da sertifika heyecanı Haber: Antalya İl Enformasyon
Korkuteli Çomaklı Mahallesi İlkokulunda düzenlenen sertifika törenine, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen, Şube Müdürü Mehmet Şen, İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı Armut, Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Öznur Taşkan ve çok sayıda üretici katıldı.
 “Sizler Toprağımızın Sultanlarısınız”
İl Müdürü Mustafa Özen yaptığı konuşmada kursiyerlerin çoğunluğunu kadın çiftçilerin oluşturmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Antalya İl Müdürlüğü olarak biz sizlere  “Toprağımızın Sultanlarısınız” diyoruz. Türk tarımına gerçekten emeğinizle ve çalışmalarınızla büyük katkılarda bulunuyorsunuz. Bu nedenle Antalya İl Müdürlüğü olarak Toprağın Sultanları Projesini hayata geçirdik ve siz kadın çiftçilerimizi, 19 ilçeden muhtelif zamanlarda Müdürlüğümüze ait araçlarla alarak gezip görmek istedikleri şehirlere geziler düzenliyoruz” dedi.
Özen, ülkemizde köyden kente büyük bir göç olduğunu, Türkiye’de tarımsal nüfusun yüzde 67’sini 50 yaş üzeri çiftçilerin oluşturduğunu vurguladı. Türk tarımında genç nüfusun giderek azaldığını dile getiren Özen, bu tür kurs ve eğitimlerde özellikle genç kadın çiftçileri görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“Antalya küçükbaş hayvancılıkta Türkiye sekizincisi”
Hijyen eğitiminin öneminden bahseden Özen, “Bakanlık olarak tüm çalışmalarımız tarladan sofraya, çiftlikten sofraya güvenilir gıda zincirini kurmaya yönelik yapılıyor” dedi. 2016 yılında Antalya İl Müdürlüğü olarak 48 bin kişiye eğitim verildiğini belirten Özen, “Antalya İli hep tarımın başkenti olarak bilinir ancak, hayvancılık konusunda da büyük bir potansiyel vardır. İlimiz, yaklaşık 170 bin adet büyükbaş, 1,5 milyon adet küçükbaş hayvan varlığı ile özellikle küçükbaş hayvan varlığı yönünden Türkiye sekizincisidir” şeklinde konuştu.
Özen, 2017 yılı itibarı ile Korkuteli’de, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile toplam 13 adet kurs açılarak ve 627 üreticiye sertifika verildiğini bildirdi. Aralık ayı içerisinde Korkuteli’de “Sürü Yönetimi” konulu bir kursun açılacağı müjdesini veren Özen, katılımcılara başarılar diledi.
Süt Hijyeni Eğitimini tamamlayarak serifika almaya hak kazanan 61 üreticiye, sertifikaları teslim edildi.
Antalya’da Korkuteli’ne bağlı Yazır Mahallesi’nde ise İyi Tarım Uygulaması eğitimine katılan üreticilere sertifikaları verildi.
Yazır Mahallesi Köy Konağında yapılan sertifika törenine, Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Özen, Şube Müdürü Mehmet Şen, İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı Armut, Korkuteli Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Dudu Kocabaş, Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, Yazır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yaşar Kocaoğlu ve çok sayıda üretici katıldı.
İl Müdürü Mustafa Özen burada yaptığı konuşmada İyi Tarım Uygulamalarının (İTU), gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemli olduğunu belirtti. Özen “İTU ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır” dedi.
İyi Tarım Uygulamalarının, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsadığını belirten Özen, “Üretici olarak sizler tarafından İTU karar vermeden önce üretim alanında daha önce yetiştirilen ürün veya tarımsal faaliyetler bilinmeli, insan sağlığı ve çevreye olan etkileri değerlendirilmeli, kontrol altına alınamayacak riskler söz konusu ise bu alanlar iyi Tarım Uygulamalarında kullanılmamalıdır” dedi.
“Amacımız gelecek nesillere sağlıklı bir yaşam olanağı sağlamak olmalıdır”
İl Müdürü Özen, İyi Tarım Uygulaması sertifikası almaya hak kazanan üreticilere; “tarımsal üretim yaparken her ne kadar önceliğimiz para kazanmak ise de, gelecek nesilleri düşünerek, sağlıklı, kaliteli, çevre, insan ve havyan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması önceliğimiz olmalıdır. Ancak bu sayede gelecek nesillere sağlıklı yaşam olanağı sunabiliriz” dedi.
Grup Sertifikası almaya hak kazanan üreticiler adına Yazır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yaşar Kocaoğlu’na sertifikası, Kaymakam Erol Tanrıkulu ve İl Müdürü Mustafa Özen tarafından verildi.
 
Süt hijyeni eğitimi iyi tarım uygulamaları itu mustafa özen